Veszteséggel zárult az első európai bankmentés

Veszteséggel zárult az első európai bankmentés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

A brit számvevőszék vizsgálata ellenére a kormány pontot tett a Northern Rock eladására - több mint 400 millió fontos...

A brit számvevőszék vizsgálata ellenére a kormány pontot tett a Northern Rock eladására - több mint 400 millió fontos veszteséggel zárva a 2008-as pénzügyi válság első európai bankmentését. Az 1,4 milliárd fontból megmentett Norhtern Rock új tulajdonosa január elsejétől a Virgin Money lett. A Virgin birodalom banki szárnya 747 millió fontot fizetett és további 250 millió font fizetésére tett feltételes ígéretet a 75 fiókból álló, 16 milliárd fontnyi betétet és 14 milliárd fontnyi elsőrangú jelzálogadósságot kezelő intézményért.

A brit számvevőszék december közepén kezdte vizsgálni a bank privaticiós szerződését, ám a brit pénzügyminiszter nem függesztette fel az ügyletet. George Osborne szerint a Northern Rock 2012-ben is veszteséget termelt volna, így bőven itt volt az ideje, hogy túladjanak rajta.

Az EU 2013-ig adott időt a brit kormánynak, hogy állami felügyelet alatt átstruktúrálja és értékesítse a Norhtern Rockot. Az azóta ellenzékbe szorult Munkáspárt szerint a David Cameron vezette konzervatív kormány elkapkodta a privatizíciót, a Northern Rock új tulajdonosai ugyanis a bank eszközállományának értékesítése révén a teljes vételárat visszaszerezhetik.

A Northern Rock 2008-as bedőlését okozó 21 milliárd fontnyi toxikus hitelállomány ráadásul továbbra is állami kezelés alatt áll - ezeket még az államosítást követően különítették el egy "rossz bankba", a Northern Rock eszközkezelőbe.

Northern Rockot a Virgin Money ügyvezetője Jayne-Anne Gadhia igazgatja majd, a bank elnöke pedig a Bank of England korábbi alelnöke, David Clementi lesz. A Northern Rock legkésőbb novemberig teljesen beolvad majd a Virgin Money brandbe, egyúttal az eddiginél jóval rangosabb pozíciót kínál a Virgin birodalomnak a Cityben, így Richard Branson számára mindenképp jó üzlet.

Hozzászólások