Nem jósolnak a kávézaccból
Gazdaság Őrült vállalkozás

Nem jósolnak a kávézaccból

Vízi paradicsomból gombaparadicsom – tömören így lehet összefoglalni, hogyan alakult át az utóbbi pár évben a rotterdami Tropicana fantázianevű uszodakomplexum. Az üvegkupolás épületet 2010-ben bezárták, három évvel később viszont egy cég elkezdett laskagombát termeszteni az alagsorában – kávézaccon. „A belga Gunter Pauli Kék gazdaság című könyve inspirált bennünket: helyi hulladékból akartunk valami hasznosat létrehozni, és ehhez kiváló alapanyagnak találtuk a városban tonnaszám kidobott zaccot” – mondja Mark Slegers, a Rotterzwam nevű vállalkozás alapítója. Miközben ugyanis az olajtermékek után a kávé a legkeresettebb árucikk a világban, feldolgozása során a biomassza 99,8 százalékát kidobják, vagyis mindössze 0,2 százaléknak van értéke. Csak Hollandban évente 120 ezer tonna kávézacc köt ki a kukában, ennek nagyjából a huszadrészét a rotterdamiak termelik ki. Slegersék is csak a hulladék kisebb részét, évi 2,5 tonnát tudnak összeszedni a városi irodaházakból – szigorúan elektromos járművel. Hetente háromszor indul útjára reggelente a gyűjtőjárat, ennél ritkábbra azért nem vehetik a furikázást, mert a zacc hamar penészedni kezd. A lelkes helyi lakosokat viszont lebeszélik arról, hogy két-három naponta autóval odaszállítsák a házi zaccot a Tropicanába, hiszen többet ártanának a környezetszennyezéssel, mint amennyit használnának. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, milyen kávéból van a zacc: a jó minőségű arabicán nő a legjobban a gomba.