Keserűséget okoz

Rágógumival leplezhetőek le a szájban élősködő káros baktériumok. Az egyszerű diagnosztikai eszközre főképp azoknak lehet szükségük, akiknek a beültetett fogainál nem élnek idegek, így nem jelzi fájdalom a bajt, és a páciens a duzzanatot sem észleli. A Würzburgi Egyetemen (JMU) Lorenz Meinel professzor vezetésével kifejlesztett rágóból néhány perc alatt keserű íz szabadul fel, ha bizonyos baktériumok megtelepedtek a fogaknál. Évekkel a fogbeültetés után ezek a kórokozók gyakran okoznak gyulladást az implantátumok körül, és rossz esetben elpusztíthatják a lágy- vagy a csontszöveteket. A gyulladásnak már a korai szakaszában megjelennek a baktériumok mellett olyan fehérjebontó enzimek is, amelyeknek hatására a rágógumiból felszabadul a keserű összetevő. A rágógumi olcsó, használata egyszerű. A kutatók most szerveznek céget, és két-három éven belül tervezik a rágógumi piacra dobását, ha a kísérletek hátralévő része is eredményes lesz. A rágógumi-diagnosztikát úgy készülnek továbbfejleszteni, hogy alkalmas legyen más betegségek kimutatására is, minél korábbi szakaszban.