Ünnepi édességhistóriák
Szellem 5 × 1 perc
Tartalomjegyzék

Ünnepi édességhistóriák

Karácsonyi puding Égő

Középkori kolbász is szerepel a leghíresebb angol karácsonyi desszert ősei között. A tartósítási céllal állati bélbe töltött húst mazsolával, ribizlivel, borral és fűszerekkel ízesítették. A puding a hús elhagyásával, tojás, prézli, aszalt gyümölcsök, liszt, sör és szesz hozzáadásával, az 1600-as évekre vált karácsonyi süteménnyé. Az anglikán egyház advent előtti, „keverő vasárnapján” készülő masszát minden családtag megkeveri. A Jézus és 12 tanítványa tiszteletére a 13 összetevőből készülő keverékbe szerencsehozó pénz is kerül. A magyalággal díszített pudingot égő szesszel tálalják, krémekkel, fagylalttal fogyasztják. A gyarmatosítás idején, a birodalmi összetartozás jeleként a király főszakácsa indiai pudingfűszerrel, ausztrál datolyával, kanadai almával, zanzibári szegfűszeggel, ceyloni fahéjjal, dél-afrikai mazsolával, ír tojással, angol sörrel, ciprusi brandyvel és jamaicai rummal készítette.