Genetikai segítség

Ismét megkongatták a vészharangot a kutatók: lehet, hogy 2050-re kifogy a kakaóból a világ, így csokoládénk sem lesz. Nemcsak a kínálatot jócskán meghaladó kereslet miatt, hanem a globális felmelegedés újabb kellemetlen hozadékaként. A kakaóbabot termő fa az Egyenlítő közelében, párás, esőerdőszerű vidékeken virágzik. Négy afrikai ország (Ghána, Elefántcsontpart, Kamerun és Nigéria) adja a világ kakaótermésének több mint a kétharmadát, de ezekben az országokban a globális felmelegedés miatt még melegebb és aszályos időjárás várható, így felborul az a kényes ökológiai egyensúly, amely nélkülözhetetlen a kakaófa számára. Átmeneti megoldást jelenthetne a termőterületek áthelyezése a magasabban fekvő hegyvidékekre, az viszont további környezeti kárt okozna: sok vadon élő állat élőhelye megszűnne. Valamit javíthatnának a helyzeten a korszerű gazdálkodási technikák, de – mondja Doug Hawkins, a londoni Hardman Agribusiness kutatócég vezető szakembere – a kakaó több mint 90 százalékát szegény családok termelik, amelyek nem engedhetik meg maguknak a műtrágyák és növényvédő szerek használatát. Reményt kelthet, hogy a Kaliforniai Egyetem és a világ legnagyobb édesipari cége, a Mars nemrég feltérképezte a kakaófa genetikai kódját. Ennek alapján genetikailag módosított hibrideket próbálnak előállítani, amelyek a melegebb és szárazabb időjárási körülmények között is kiváló minőségű kakaóbabot adhatnának.