Tech + tudomány hírek
Tech + tudomány hírek
EGÉSZSÉGESEBB ÉS FINOMABB FÜSTÖLÉS

Működik a kémia

Az autógyárak kéményeinek szűrőivel felszerelt füstölőkben készült ételek nem csupán kevésbé rákkeltők, de még ízletesebbek is – jelentették be az Amerikai Kémiai Társulat ülésén. Az angol Readingi Egyetem kutatócsoportja egy füstöléssel foglalkozó vállalattal közösen autóipari zeolitszűrőket fejlesztett tovább, melyek képesek semlegesíteni a hagyományos füstben előforduló úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) jelentős hányadát. A szóban forgó vegyületek számottevő része, melyek füstölés közben keletkeznek és kerülnek bele az adott élelmiszerbe, bizonyítottan rákkeltő. A természetben is előforduló zeolitkőzeteknek számtalan felhasználási területük van az utak jégmentesítésétől egészen a kémiai katalizátorok előállításáig. A füstöléshez kifejlesztett megoldás mikroszkopikus szitaként működik: a kisebb molekulák átjutnak a zeolitszűrőn, a nagyobbak viszont, köztük a karcinogén PAH molekulák, fennakadnak. Ilyen PAH például a benzopirén – ez a fő okozója a beszédes nevű „kéményseprőráknak”, amely a korommal való túlzott érintkezés számlájára írható. Ennek a szénhidrogénnek a 93 százalékát nyelte el a szűrő. A kutatásnak kritikus kérdése volt az is, hogy a szűrés miképpen befolyásolja az ételek ízét, mivel nem ismert pontosan, hogy mely vegyületek felelősek a füstös aromáért. A kutatók szerencséjére nem a kiszűrt rákkeltő vegyületek gondoskodnak a jó ízről, a tisztábban füstölt élelmiszerek íze ugyanis jobb, mint a hagyományos módon kezelteké: a kóstolók szerint az ételek kevésbé voltak „hamutál”-illatúak és -ízűek, de nem vesztették el a füstös aromájukat. A kutatók még tovább fejlesztik a technológt, de az együttműködő vállalat már most alkalmazza az új szűrőket.