Pazar áruk, pazarló emberek?

Akik az átlagosnál nagyobb odafigyeléssel, az egészséget szem előtt tartva állítják össze az étrendjüket, azok több élelmiszert dobnak ki, mint kevésbé „válogatós” társaik – állítják amerikai adatbázisokban kutakodó szakemberek. A PLOS One című folyóiratban közölt tanulmány szerzői azért is mélyedtek el a témában, mert az Egyesült Államokban (is) komoly gondot jelent az ételpazarlás. Egy átlagos amerikai a vizsgált 2007–2014-es időszakban átlagosan 42 dekagramm élelmiszert pazarolt el évente. Országos összesítésben ez évi 136 millió kilogrammnyi élelmiszer kidobását jelenti. Az élelmiszer-hulladék 39 százalékát gyümölcsök, 17 százalékát tejtermékek, 14 százalékát pedig húsipari termékek tették ki. A kutatók becslése szerint a kukában landolt növényi táplálék megtermeléséhez 350 millió kilónyi rovarirtót, 800 millió kilónyi nitrogénműtrágyát és 16 billió liter öntözővizet használtak el – feleslegesen. „Az egészséges táplálkozás nagyobb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget jelent, és ezekből sokkal több kerül a szemétbe, mint másféle élelmiszerből” – hangsúlyozta a tanulmányt társszerzőként jegyző Meredith Niles, a Vermonti Egyetem kutatója. A szakemberek nem kevesebb zöldség és gyümölcs fogyasztására biztatnak, csupán arra hívják fel a figyelmet, hogy nemcsak az ételek minőségének, hanem a mennyiségének a helyes megválasztására is érdemes lenne jobban odafigyelni.