Jól kifőzik
Gazdaság Őrült vállalkozás

Jól kifőzik

A sör folyékony kenyér – ennek a régi igazságnak adnak még mélyebb értelmet azok a kisvállalkozók, akik kenyérmaradék felhasználásával főznek sört. Az ötlet az utóbbi években, a környezettudatosság jegyében terjedt el több európai országban is. Bécsben annyi kenyér kerül a szemétbe, amennyit egy Graz méretű városban elfogyasztanak – mondja Tobias Judmaier kenyérsörfőző. Hollandban a megsütött kenyér egyötöde pocsékba megy – olvasható az ottani Instock cég honlapján. A két vállalkozás hasonló úton jutott el a prézlisör gyártásáig. Évekkel ezelőtt ahhoz a mozgalomhoz csapódtak, amely nem röstelli a boltokban eladatlanul maradó, netán zárás után kidobott, de használható maradékok felhasználását. Judmaier cateringcége leveseket és egytálételeket főz csúnyácska zöldségből. Az Instock immár három városban működtet ínyenc resztlttermet.