Káros vagy üdvös?

Napi 5 gramm a maximum, ennél nagyobb mennyiség fogyasztása már magas vérnyomást és infarktust is okozhat, ráadásul hizlal és az agyat is károsítja. Ez volt az uralkodó nézet mostanáig a konyhasóról. Egy friss kanadai kutatás azonban azt mutatja, hogy a „fehér arany” jóval kisebb veszélyeket rejt magában. A kanadai népegészségügyi kutatóintézet munkatársa, Andrew Mente szerint csupán napi 12,5 grammnyi vagy annál nagyobb mennyiség okozhat komolyabb bajokat. A tudós és társai nyolc éven át 18 ország közel 400 települése 96 ezer lakosának halálozását vizsgálták a sófogyasztás tükrében, és ennek alapján jutottak erre a következtetésre, amit a Lancet című folyóiratban most közöltek. A már veszélyesnek mondott magas mennyiséget egyedül Kínában mérték, míg Németországban például a férfiak átlagosan 10, a nők pedig csupán 8,4 gramm sót vesznek magukhoz naponta. Tudni kell azt is, hogy másként reagál a szív és az agy is a sóra, ami az utóbbi szervet károsítja, a szívet viszont békén hagyja. Sőt Franz Messerli berni kardiológus azt állítja, hogy a só kifejezetten védő hatással van a szívre – napi 5 gramm vagy ennél kevesebb esetén megnő a szívinfarktus kockázata. Nagyobb figyelmet kell fordítani viszont a szervezetbe juttatott kálium mennyiségére: ha ez nem éri el a napi 4-4,5 grammot, szív- és keringési problémák léphetnek fel. A sok zöldségféle, az olívaolaj, a pisztácia, a mandula, a dió rendszeres fogyasztása segíthet ebben. Sikerült is spanyol kutatóknak ezzel a tipikusan déli (földközi-tengeri) táplálkozással magas vérnyomástól szenvedő betegek körében komolyan csökkenteni a vérnyomásértékeket.