Nem mehet a lecsóba

Aki tisztában van az „haute couture” fogalmával a ruha- és divattervezésben, alighanem meglepődik kissé, ha ugyanezt a luxus felső fokát idéző kifejezést a komposzttal hozzák összefüggésbe. Márpedig – hol máshol – Franciaországban ezen sem akadnak fenn, amióta egy kis cég teherautói szorgosan járják Párizs és környéke utcáit, gyűjtve az éttermekben kidobott ételmaradékot. Az étkezdékben tapasztalható pazarlás kapcsán egy vendéglátós, Stéphan Martinez kezdett el egy évtizede azon töprengeni, mit lehetne kezdeni a fogások készítése nyomán, illetve a vendégek tányérjáról lehullott mérhetetlen mennyiségű organikus hulladékkal. Azt akkor még ő sem tudta, hogy csak Ile-de-France régióban (a francia fővárosban és közvetlen körzetében) évente kétmillió tonna bioszemét kerül a szeméttelepekre. Ott pedig, válogatás híján, az egyéb háztartási hulladékkal összekeveredett élelmiszereket együtt tolják a szemétégetőkbe.