Csekély esély

Nincsenek jótékony hatással a depresszióra és a szorongásra az omega-3 zsírsavak – cáfoltak meg brit kutatók egy általános vélekedést. Korábban azt tartották, hogy a szívet és az érrendszert védő hatásuk mellett az említett pszichikai rendellenességeket is kedvezően befolyásolhatják ezek a vegyületek, sőt akár vissza is fordíthatják az ilyen betegségeket. Az omega-3 telítetlen zsírsavak jó pár ételben megtalálhatók, például a diófélékben, a lenmagban vagy a zsíros halakban. Táplálékkiegészítőként is kaphatók, és széles körben használják is az ilyen kapszulákat. A Kelet-angliai Egyetem kutatócsoportja 31 vizsgálatot végzett az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) támogatásával. Több mint 41 ezer személyt vizsgáltak: depresszióval, szorongással küzdőket és egészségeseket egyaránt. A résztvevők fél éven keresztül véletlenszerű kiválasztásban fogyasztottak a szokottnál több halolajat, vagy fenntartották náluk a szokásos omega-3-bevitelt. A kutatók szerint a táplálékkiegészítő csak csekély mértékben vagy egyáltalán nem enyhítette a depresszió és a szorongás tüneteit, felesleges tehát e betegségek kezelésére használni. Azt senki sem vitatja, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeknek fontos szerepük lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásban, azonban ne várjunk tőlük terápiás hatást – írták a kutatók a British Journal of Psychiatry című folyóiratban, utalva egy korábbi kutatásukra is, amely szerint a szívre és az érrendszerre sem hat különösebben az omega-3. Azt is megjegyezték, hogy figyelembe véve az ipari halászattal és a tengerek műanyag-szennyezettségével kapcsolatos aggályokat, érdemes fontolóra venni, hogy valóban hasznos-e az ilyen kapszulák szedése.