Tech + tudomány hírek
Tech + tudomány hírek
EGÉSZSÉGES FEHÉR KENYÉR

Kenyértörésre vitték

Egy nemzetközi kutatócsoport rájött, hogyan lehet megduplázni a mai napig az eladások zömét adó fehér kenyér rosttartalmát. Különféle, egészségesebb kenyérfélék régóta megtalálhatók a pékségek és élelmiszerboltok kínálatában. Ám ízük időnként kívánnivalót hagy maga után, máskor egyszerűen csak szokatlan a fehér kenyéren felnőtt vásárlók számára. Áruk pedig jellemzően magasabb. Ezért a fehér kenyér forradalma elengedhetetlennek látszik ahhoz, hogy tömegek jussanak mielőbb egészségesebb cipókhoz. A hagyományos kenyér nagy problémája, a rosttartalma csupán fele–harmada a félbarna vagy a teljes krlésű rozskenyerekben mérhetőnek. Az Alison Lovegrove vezetésével dolgozó tudóscsoportnak sikerült azonosítania a búza genetikai állományában azokat a részeket, melyek a liszt rosttartalmáért felelősek. Ezután hagyományos gabonanemesítési módszerekkel olyan búzát állítottak elő, amelynek a feldolgozása kétszeres rosttartalmú fehér kenyeret eredményezett. Íze a kutatók szerint pontosan ugyanolyan, mint a hagyományos vekniké. Lovegrove a BBC-nek úgy nyilatkozott, ha minden jól megy, ezt öt-hat éven belül a vásárlók is letesztelhetik.