Tech + tudomány hírek
Tech + tudomány hírek
Tartalomjegyzék
NYOMTATOTT ÉLELMISZEREK

Remek, mű

A növényi alapanyagokból készült húspótló megoldások sokak igényét még nem elégítik ki annyira, hogy szívesen fogyasszák azokat az állati eredetűek helyett. A napokban azonban két, ígéretes megoldást kínáló startup is láthatóvá vált. A bécsi székhelyű Legendary Vishnél növényi proteinből készült lazacszeleteket készítenek egy 3D-s ételnyomtató segítségével. A csapat eredetileg egy bionyomtatáson alapuló sejtregenerácval foglalkozó projekten dolgozott, ez az eljárás adott ihletet nekik, hogy az eddig a biológiai kutatásoknál használt technológia segítségével ehető produktumot állítsanak elő. Céljuk, hogy a túlhalászással sújtott élővizek és a túlgyógyszerezett akvakultúrák helyett egy sokkal fenntarthatóbb és olcsóbb alternatívát kínáljanak a fogyasztóknak, akiket egyelőre európai nagyvárosok vendéglátóhelyein keresztül szeretnének elérni. Jelenleg a Felixprinters bionyomtatóját használják a műlazachús előállítására, de a cég egy saját készülék fejlesztésébe is belekezdett már. Hasonló technológval készül a Redefine Meat izraeli startup műsteakje is. Az eljárás során a vért, az inakat és a húst szintén növényi alapú készítményekkel helyettesítik, majd az állati eredetű hús állagához hasonló szeleteket hoznak létre 3D-s nyomtató segítségével. Mindkét műhúsfejlesztő azt ígéri, a fogyasztók semmit sem fognak észrevenni abból, hogy a tányérjukon egy babból vagy szójából nyomtatott szelet gőzölög.