Tech + tudomány hírek
Tech + tudomány hírek
Tartalomjegyzék
HIPOALLERGÉN GLUTÉN

Reménymorzsa

Már nemcsak növényből készült műhús van az élelmiszer-technológia terítékén, hanem szintetikus glutén is, ami nem okoz intoleranct. A kaliforniai és izraeli irodával is rendelkező, harmincfős Ukko a mesterséges intelligenct használja az ételallergval kapcsolatos megoldások keresésére. Számításaik szerint csak az Egyesült Államokban közel 20 mill ember szenved a cölkia kellemetlen, az emésztőrendszert érintő tüneteitől, az egész világon pedig 20 százalék az ételallergsok aránya, és egyre csak növekszik. Az Ukko eddigi fő kutatási területe a gluténérzékenység volt, de a befektetőktől nemrég összekalapozott 40 mill dollárból a mogyoróallergval kapcsolatos kutatásaikat szeretnék fejleszteni. A cég módszere, hogy allergs emberek véréből vett antitestek millióit elemzik, az adatokból egy molekuláris térképet készítenek, amiből megjósolható, hogy pontosan melyik élelmiszer-fehérje váltja ki az allergs reakct. Miután azonosították az immunválaszt kiváltó részecskék egyes elemeit, gépi tanuló algoritmusok használatával módszereket keresnek, amelyek segítenek olyan minimálisan megváltoztatni a fehérjeszekvenct, hogy az megtartsa a szerkezetét, de már ne allergizáljon. A kutatás jelenleg a klinikai vizsgálat szakaszában van.