Reménymorzsa

Már nemcsak növényből készült műhús van az élelmiszer-technológia terítékén, hanem szintetikus glutén is, ami nem okoz intoleranciát. A kaliforniai és izraeli irodával is rendelkező, harmincfős Ukko a mesterséges intelligenciát használja az ételallergiával kapcsolatos megoldások keresésére. Számításaik szerint csak az Egyesült Államokban közel 20 millió ember szenved a cöliákia kellemetlen, az emésztőrendszert érintő tüneteitől, az egész világon pedig 20 százalék az ételallergiások aránya, és egyre csak növekszik. Az Ukko eddigi fő kutatási területe a gluténérzékenység volt, de a befektetőktől nemrég összekalapozott 40 millió dollárból a mogyoróallergiával kapcsolatos kutatásaikat szeretnék fejleszteni. A cég módszere, hogy allergiás emberek véréből vett antitestek millióit elemzik, az adatokból egy molekuláris térképet készítenek, amiből megjósolható, hogy pontosan melyik élelmiszer-fehérje váltja ki az allergiás reakciót. Miután azonosították az immunválaszt kiváltó részecskék egyes elemeit, gépi tanuló algoritmusok használatával módszereket keresnek, amelyek segítenek olyan minimálisan megváltoztatni a fehérjeszekvenciát, hogy az megtartsa a szerkezetét, de már ne allergizáljon. A kutatás jelenleg a klinikai vizsgálat szakaszában van.