A férfiak kiszáradnak és terméketlenné válnak, ha kávét isznak – ez az állítás már elavult, de a XVII. században Simon Pauli német orvos még így vélekedett (egyébként a teáról és a kakaóról is). A kávé azóta is az orvosbiológiai kutatások népszerű tárgya, a műfajban talán csak a vörösbor vetekszik vele. Nem mondhatnánk, hogy az utóbbi években teljesen tiszta lett volna a kép. Kis válogatás az idevágó hírekből:
¬ A legfontosabb talán, hogy 2016-ban a lyoni székhelyű IARC rákkutató intézet visszavonta 1991-es figyelmeztetését, és közölte: mégsem rákkeltő a kávé. Sőt az Egészségügyi Világszervezet égisze alatt működő intézetnél esetleg rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki.
¬ A kávé karcsúsítja a nőket – állapították meg az Anglia Ruskin Egyetemen tavaly. Nem a koffein áll a háttérben, hanem valamilyen más anyag. Napi két-három, idősebbeknél négy csésze (amerikai) kávé csökkenti a túlzott elhízás kockázatát. Napi hat csészénél több viszont már elhízást, porckopást és más ízületi bántalmakat okozhat – közölte szintén tavaly a Dél-ausztráliai Egyetem.
¬ A kávéivók tovább élnek – állította 2017-ben párhuzamosan két nemzetközi kutatócsoport, több mint félmillió ember statisztikáját elemezve. Hasonló eredményre jutott 2018-ban az amerikai NIH intézet, több mint félmillió brit adatai alapján. Hogy ez mivel függ össze, azt nem derítették ki, csak azt, hogy nem a koffeinen múlik, mert a hatás a koffeinmentes kávé fogyasztóinál is kimutatható.
¬ Rendszeres kávéfogyasztással jobban lehet tűrni a stresszt – derült ki 2015-ben a portugál Coimbrai Egyetem egérkísérleteiből. A hatás az adenozin A2A-receptorokkal függ össze.
¬ Ugyanabban az évben szintén az A2A-receptorral foglalkoztak az olasz Bari Egyetemen, és arra az eredményre jutottak, hogy ennek kétféle kedvezőtlen hatása is lehet az időskori demencia kialakulására, az egyik hatást a túl kevés, a másikat a túl sok koffein váltja ki. Legjobb napi 1-2 csészényi kávét fogyasztani.
¬ A rendszeres kávéivás csökkenti a Parkinson-kór kockázatát – tették közzé 2018-ban az amerikai Rutgers Egyetemen, egérkísérletekre alapozva. A háttérben az EHT molekula és a koffein együttes hatását sejtik.