Sokáig rágódtak rajta

Végre eljött az idő, amikor nemcsak kutyák ehetnek csontot, hanem emberek is. Egy vegán húsgyár – a műbélszín és műhátszín után – most kezdte árulni a növényi alapú oldalast, amelyben nem pusztán a látvány, illetve a szó szoros értelmében vett kézzelfoghatóság kedvéért vannak a megszokott csontok, hanem mert el is ropogtathatók. Az amerikai és szlovén együttműködésben készülő, Juicy Marbles márkanév alatt futó csemege drágább lesz ugyan, mint a valódi – egyébként olcsó húsnak számító – sertésoldalas, de az is igaz, hogy a sertéshús ára nem tükrözi az állattartással járó környezeti ártalmak költségét. A fejlesztők előbb csak annyit igyekeztek elérni, hogy a növényi alapú húsban lévő csont komposztálható legyen, ne kerüljön a szemétbe, de a hosszas kísérletezés közben rájöttek, hogy az ilyen készítményt meg is lehet enni. A recept úgy szól, hogy a hús lerágása után a csontot tovább kell sütni, így ropogós snack lesz belőle. A termékpróbák iránt nagy volt az érdeklődés, a bolti forgalom a jövő év elején indulhat be. Bár akadtak vegán fogyasztók, akik tiltakoztak, Vladimir Mickovic cégalapító nem tartja „ideológiai provokációnak” az újítást, véleménye szerint nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani a növényi alapú csontnak.