HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előszeretettel címkézzük a generációkat, megfeledkezve arról, hogy ami mindenkire igaz, az talán senkire sem. Pláne nem abban a formában, ahogy mantraszerűen ismételgetjük magyarázatként az összes problémára.

Bár egyre több az olyan szakember, aki óva int a generációs általánosítástól, mégis gyakori, hogy korosztályos jellemzőkkel írják le a közel azonos években született emberek millióit – figyelmen kívül hagyva földrajzi, történelmi vagy éppen személyes különbségeket. Vannak jellemzők, amik segítenek egy-egy generáció megértésében, de olyanok is, amik inkább igazságtalan előítéletek.

A baby boomerek tényleg nem képesek haladni a fejlődéssel?

Egész más beletanulni, belenőni vagy beleszületni adott technológia alkalmazásába, de ez nem jelenti, hogy a felnőttként megismert eszközök használatára nem képes valaki. Nyilvánvalóan vannak különbségek aközött (kortól függetlenül is), milyen szinten tud valaki elmélyedni egy-egy eszköz, program, applikáció alkalmazásában, de ebből még nem következik, hogy nincs kedve vagy adottsága a megismeréshez. A baby boomer generáció tagjai – egyéni motivációikhoz mérten – tanulják a folyamatosan megjelenő technológiai újdonságokat (vagy egy részüket), míg a fiatalabbak ezekben, ezekkel élnek. A végeredmény pedig skype-oló nagymamák és unokák sokasága.

Az Y generáció tényleg önző és antiszociális?

Világszerte egyre többen kelnek az 1980 után született Y generáció tagjainak védelmére, és változatos módokon próbálnak rávilágítani arra, hogy a közönyös és narcisztikus jelzők milyen igazságtalanok velük szemben. A Wired publicistája, Clive Thompson már 2014-ben cikkezett arról, hogy azok a szemrehányások, amiket az Y generációnak el kell viselnie a döntésképtelenségéről és az önzéséről, időről időre felbukkantak az előző generációkkal kapcsolatban is. Csak éppen azok voltak korábban kereszttűzben, akik most „igazságot osztanak”. Ma a mobiltelefont okolják azért, mert a fiatalok nem szocializálódnak megfelelően, korábban a számítógépes játékokat, a vonalas telefont, a walkmant vagy éppen a képregényeket hibáztatták. Vagyis éppen azzal ostorozza az X az Y-t, amivel a baby boomer kritizálta az X-et.

A Z generációsok tényleg csak az online térben élnek?

A stafétabotot manapság készül átadni az Y generáció a Z-nek, vagyis pár évig annak a tagjait kell majd dorgálni azért, mert párhuzamos valóságban élnek. Az okokról viszont már kevesebb szó esik. Arról, hogy a Z generáció szülei a háromdimenziós valóságot (értsd: elmenni otthonról) már nem tartják olyan biztonságosnak, mint a korábbi generációk, és ezt a szemléletet adják át a gyerekeiknek, akik így könnyen ragadnak online felületeken (amelyek legalább annyira veszélyesek lehetnek, ha nem kellő körültekintéssel használják őket). Persze itt is érdemes kicsit lelassítani: a Millennial Branding és a Randstad cég is arra jutott a felméréseiben, hogy a Z generáció tagjai – bár belenőttek a technológiai újításokba – fontosnak tartják a személyes kapcsolódást, legalábbis 53 százalékuk így nyilatkozott.

A szkeptikus X tényleg sokat akadékoskodik?

Az örök elégedetlenek, akiknek semmi sem elég jó. Az idősebbek és a fiatalok kötözködőknek tartják őket, míg – hasonló általánosítással élve – az X-ek inkább pragmatikusnak címkézik magukat. Elnevezésük Douglas Coupland 1991-es novellájából ered, és az anti-establishment szemléletből (is) fakadó cinizmussal írták le őket jó sokáig. Valami olyasmivel, ami a legtöbb fiatal sajátja. Időközben viszont ez a nemzedék is felnőtt, gyereket nevel, gondoskodik a szüleiről, és sajátos, felelősségteljes hidat képez a baby boomerek és az Y digitális nemzedéke között – ahogy a negyvenet betöltő nemzedékről könyvet író Tiffanie Darke fogalmazta meg a BBC-nek 2017-ben. Coupland ugyanebben a cikkben arra a kérdésre, hogy mit lát az X-ek jövőjében, azt mondta: „Egy üveg jó Pinot Gris, kényelmes ágy, jó wifi, és senki sincs körülöttük, aki idegesíti őket.”

A virtuális valóság alfái tényleg magányosak lesznek?

A digitális kor gyermekei, a 2010 után született alfák még nagyon kicsik ugyan, de már komoly prognózisok születnek arról, milyen nemzedékre készüljön fel a világ – és a piac. Már most arról cikkeznek, hogy mivel ők leginkább a virtuális térben érzik majd otthon magukat, ők lehetnek a legmagányosabb generáció, miközben a digitális tér adta tanulási, fejlődési lehetőségeket fogják kihasználni. Ahogy eddig minden generáció tagjai, az alfáé is biztosan hasonló utat járnak be a fejlődésben, mint a szüleik és a nagyszüleik, és higgyük el, hogy rácáfolnak majd azokra az előfeltevésekre, amelyek bizalmatlanságot mutatnak irántuk.

Kovács Andrea cikke teljes terjedelmében a HVG Extra Business 2019/2-es számában olvasható el.

Miért érdemes a generációkat nem a múlt, hanem a jövő alapján definiálni? Mit tehetnek az egyes nemzedékek, hogy fenntartható világban éljünk? Nemes Orsolya generációkutató szerint a modern, innovatív, kreatív oktatási modellek segítségével leszünk képesek arra, hogy rugalmasan reagáljunk a bizonytalanságokkal teli jövőre. Generációs mítoszok című könyvét itt rendelheti meg kedvezménnyel. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business HVG Könyvek

Miért károsak a generációs sztereotípiák?

Az elkövetkező évtizedekben három olyan problémával is farkasszemet kell néznünk, amely egységes generációs identitás után kiált - vallja Nemes Orsolya generációkutató. Ez pedig csak olyan légkörben lehetséges, amelyben a kihívások leküzdése érdekében együtt törekszünk rá, hogy a nemzedékek közötti különbségek ne elszigeteljenek minket, hanem előnyt tudjunk kovácsolni belőlük. Részlet.

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Magyarország laborjában is szigorítanak és felpörgetik a teszteléseket

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént

Véget ért az egyhetes zárlat Aucklandben, ahol egy fertőzött miatt rendeltek el teljes karantént