HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tippek arra, mit és hogyan tegyünk aktívan a gyakorlatban, hogy megoldjuk a konfliktusainkat.

Készítsük elő a terepet!

Válasszuk ki a mindkét fél számára elfogadható, semleges helyet (lehetőleg ne ott, ahol a probléma kezdődött) és a megfelelő időt, ahol az első beszélgetést megejtjük! Szánjunk a beszélgetésre elégséges időt (ne 10 percben gondolkodjunk, inkább 1-2 órában)!

Gyűjtsünk információt!

Számoljunk azzal, hogy a másik fél esetleg meglepődik a kezdeményezésen! Gyűjtsünk annyi infót, amennyit csak tudunk! Kérdezzük meg, mi a véleménye, tudjuk meg, mi hajtja, lássa, érezze, hogy tényleg érdekel bennünket! Figyeljünk aktívan a válaszaira, tartsuk fenn a szemkontaktust! Fékezzük az érzelmeinket: beszéljünk nyugodtan, kiegyensúlyozottan! Ha mégis felingerlődnénk, számoljunk el tízig magunkban. Használjunk „énnel” kezdődő mondatokat: magunkról beszéljünk, arról, hogy mit érzünk! Ne célozgassunk vagy bélyegezzük meg a másikat; ne személyeskedjünk! Amennyiben természetes konfliktuskezelési stratégiánk inkább versengő, lehet, hogy ez különösen nehéz lesz, és sokszor érezzük majd úgy, hogy le kell nyelnünk a véleményünket, vissza kell fognunk magunkat. Nem baj: ne adjuk fel, tegyük meg, amit tudunk! Legyen ez a folyamat őszinte!

Mondjuk ki, hogy konfliktusunk van egymással!

Azt gondolnánk, hogy ez természetes, de nem az: sokszor nem mondjuk ki, így nincs is mit megoldani. Ezért is fontos, hogy mondjuk ki, ha gond van közöttünk! Az emberek sokféleképp értékelhetnek különböző helyzeteket: van, aki folyamatos feszültségben, konfliktusban él, míg másnak egy kisebb probléma is tönkreteheti a hétköznapjait. Találjuk meg a közös nevezőt!

Gondolkodjunk mindkét fél számára elfogadható megoldáson!

Kezdjünk el közösen gondolkodni azon, mi lehetne a megoldás mindkettőnk számára, mit tehetünk a viszonyunk helyreállítása érdekében, illetve azért, hogy a jövőben ne újuljon ki a viszály! Lehet, hogy nehéz lesz ez a helyzet, de a gesztusoknak itt is nagy a szerepük. Tegyük meg mi az első lépést! Ne feledjük: csak egy véleményünk nem egyezik meg valaki máséval, de véleményeink, gondolataink nem mi vagyunk! Ha megváltozik a viszonyunk valamihez, alapvetően nem mi változunk, csak a véleményünk: ne keverjük össze a kettőt!

Hajtsuk végre a terveket!

Ha már kigondoltuk, hajtsuk is végre ezeket a terveket! Szinte biztos, hogy szükség lesz finomhangolásokra, hiszen az életben nem mindig úgy sülnek el a dolgok, ahogy eredetileg gondoltuk. Legyünk ennek tudatában, és ennek megfelelően legyünk nyitottak a változtatásokra is! Ezek azonban legyenek mindkét fél számára elfogadhatók!

Ez a folyamat sajnos sokszor nem működik majd, mert a másik fél nem lesz mindig együttműködő. Hatásunk csak egy szintig ér el, utána már nem nálunk pattog a labda. Ezért is fontos, hogy amit lehet, tegyünk meg. De tudjuk azt is, hogy másokat aligha fogunk megváltoztatni! Amikor valaki nem nyitott a másikra, akkor nehéz arról beszélni, hogy próbáljuk megkeresni a megoldást. Ilyenkor marad a nyugalom, az elfogadás és egyéb olyan viselkedés, amelyet a másik féltől is elvárnánk.

A fenti cikk Kenyeres András Győztes gondolkodás című könyvének szerkesztett részlete. Mitől lesz egy sportoló eredményes? Hogyan érhetjük el a maximumot anélkül, hogy kiégnénk? Mit tanulhatunk a sikeres sportolóktól a civil életben? Könyvében Kenyeres András coach, a magyar férfi vízilabda-válogatott mentáltrénere nyújt segítséget annak, aki ki akarja hozni magából a maximumot mind fizikailag, mind szellemileg. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business HVG Könyvek

Hogyan legyünk rugalmasak és ellenállók?

A reziliencia – rugalmas ellenállási képesség – segítségével az egyén a nehézségek ellenére is fenntartja, illetve visszanyeri a lelki egészségét. Íme néhány tipp a fejlesztéséhez!

HVG Extra Business HVG Könyvek

Hogyan küzdjünk meg a nemkívánatos stresszel?

A stressz hatással van a teljesítményre, és sokszor olyan szintű probléma alakulhat ki, hogy szakembert is ajánlott bevonni. Az esetek nagy részében azonban az ember magán is segíthet. Kenyeres András coach könyvében négy pontba szedve mutatja be a stresszkezelés lehetőségeit.