HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Belepillantana a Lego-készletek, különböző modellek és szereplők tervezésének folyamatába? Többek között ez is kiderül A LEGO könyv című kiadványból.

Az első lépés: inspirálódni. A tervezőcsapatok sok különböző forrásból gyűjtenek anyagot – akár a saját életükből is.

A Lego City csapata például egy napig egy tűzoltóállomáson dolgozott, hogy még többet megtudjanak a tűzoltásról és a járművekről, a Lego Friends csapata pedig egy versenypályára látogatott ki a gokartmodellek tervezése előtt.

ÖTLETBÖRZE

Minden csapat kicsit másképp dolgozik, de mind ugyanazt az általános munkamenetet követi. A tervezőcsapat tagjai összeülnek, hogy megbeszéljék a felmerülő ötleteket egy új történetre, modellre, karakterre vagy bármilyen új, nélkülözhetetlen elemre.

Ezután a tervezőcsapat és a marketingosztály együtt dolgozik tovább a modelleken, és megegyeznek az árképzésben, figyelve rá, hogy mindegyik modell egyedi legyen, mégis illeszkedjen a sorozat többi részéhez.

©

ÚJ ELEMEK MEGTERVEZÉSE

Ha a készlethez szükség van egy új Lego elemre, egy elemtervező kidolgoz pár ötletet egy 3D szoftver segítségével. Ezután a grafikus tervező kiegészíti a megfelelő színekkel és mintákkal. Legyen az egy új építőelem, frizura vagy állat, több különböző csapat, például tervezők, mérnökök és gyártók együttműködéséből születik meg.

A Lego Friends 2017-ben például egy új kutyát vezetett be. Ennek először a 3D modelljét készítették el számítógépen. Minden új elemet lemérnek és leellenőriznek, hogy elég biztonságos-e a használatuk, és illeszkednek-e a Lego rendszerbe.

ELSŐ VÁZLATOK

Az első ötletbörzét követően az új készletekre és minifigurákra vonatkozó néhány ötletet kézzel megrajzolják vagy agyagból megformázzák, míg másokat vázlatos modellként építenek meg Lego elemekből. Ha egy elemből nem létezik a megfelelő szín, a tervezők befestik.

©

MODELL KIDOLGOZÁSA

Ezután egy 4–8 fős modelltervező csapat elkezdi kidolgozni a modell végső formáját. Több változatot is elkészítenek, hogy teszteljék a különböző funkciókat és színeket.

A folyamat során rendszeresen tesztelik a modelleket gyerekekkel is, hogy kiderítsék, nekik mi tetszik a legjobban, vagy mivel egészítenék ki.

A LEGO Technic Volvo kerekes rakodógép kerekének tervei több inkarnáción is átestek, mire megegyeztek a végleges formájában.
©

UTOLSÓ SIMÍTÁSOK

A modell már majdnem elkészült! Ekkor el kell fogadtatni a profi építőkből, mérnökökből, dizájnerekből és építési útmutatót készítő fejlesztőkből álló Modell Bizottsággal.

Ha bárki talál valami problémát, a tervezőknek elölről kell kezdeni az egészet. Ha elfogadják, a modellt óvatosan szétszedik, és az útmutatót készítő csapat újra megépíti, majd a speciális grafikus szoftver segítségével elkészítik az építési útmutatót a készlethez.

A fenti cikk A LEGO könyv című album szerkesztett részlete. A könyvet - amely többek között bemutatja a cég történetét, különböző készleteit, minifiguráit, filmeket és újításokat - itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!