HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Andy Grove, az Intel vezérigazgatója egy 1994-es PSA-tesztből megtudta, hogy egy tumor növekszik a prosztatájában. Az orvos azt javasolta, keressen fel egy urológust, Andy Grove azonban másképp reagált. Mit tanulhatnak példájából napjaink cégvezetői?

Betegsége felfedezése után Grove ugyanis elmélyedt az adatok elemzésében. Valójában mit jelez a PSA-teszt? Hogyan működik a biokémia? Milyen statisztikai adatok vannak a prosztatarákról, milyen érvek szólnak a különböző kezelési lehetőségek mellett és ellen? Emellett vérmintát küldött különböző laboratóriumokba, hogy kalibrálja a vérvizsgálat referenciaértékeit. Csak ezek után jelentkezett be egy urológushoz.

Grove azonban még ekkor sem bízta az orvosaira a kezelési tervet. MRI-t és csontvizsgálatot követően még intenzívebben olvasta a szakirodalmat. Visszakereste az eredeti forrásokat, kiszűrte az elsődleges adatokat. Megnézte egy prosztatarákkal foglalkozó tankönyv irodalomjegyzékét, beszerezte és elolvasta a források között szereplő összes cikket. Amikor ezekkel végzett, felkutatta a tankönyv megjelenését hat–kilenc hónappal követő tudományos írásokat.

Napközben intenzíven végezte vezérigazgatói munkáját, éjszaka viszont kiterjedt prosztatakutatással foglalkozott. Habzsolta az adatokat, követte a hivatkozásokat a különböző tanulmányokban, és megpróbálta értelmezni az egész képet. Kutatásaiból megállapította, hogy valóságos szellemi háború dúl a különböző rákkezelési módszerek képviselői között. Megértette, hogy végső soron saját magának kell átgondolnia a döntéseket, neki kell felmérnie a különböző kimenetelek esélyeit, és a kutatási adatok alapján neki kell levonnia a logikus következtetéseket a kezelési tervére vonatkozóan.

„Mivel betegként az életem és a jóllétem az egybehangzó diagnózison múlik – írta később a Fortune magazinban –, rájöttem, hogy az ehhez szükséges, több tudományterületet érintő kutatómunkát saját magamnak kell elvégeznem. Végül úgy döntött, aláveti magát a biopsziának, ami egy mérsékelten agresszív tumor jelenlétét állapította meg.

Ezt követően Grove bámulatos szellemi kapacitásának minden erejét a következő lépésre összpontosította. A rák kezelése rendszerint a testünk feldarabolásának (sebészet), megsütésének (sugárkezelés) és megmérgezésének (kemoterápia) valamilyen arányú kombinációja. Mindegyik választásnak megvan a maga mellékhatása, következményei és túlélési aránya. Továbbá mindegyik orvos, attól függően, mire szakosodott, elfogult valamelyik terápiával szemben.

A bevett gyakorlat alapján a hagyományos megoldás az operáció lett volna, de Grove saját elkötelezettsége a tények iránt más döntést eredményezett (a kombinált sugárkezelést választotta). Később Grove az általa készített diagramokra utalva így emlékezett:

„Úgy döntöttem, a saját lapjaimra fogadok.”

Mindezek után könnyen azt mondhatnánk: „Te jó ég! Milyen beképzelt fickó! Mit gondol, kicsoda ő, hogy dacoljon az egész orvostársadalommal?” De gondolkodjunk inkább így: „Grove felismerte, hogy az orvostársadalmon belül nagy a bizonytalanság, és óriási vita folyik, amit csak tetéz a technológia gyors fejlődése. Ha a karja tört volna el, nem lettek volna ennyire bizonytalanok a kezelési módot illetően, és Grove-nak nem kellett volna szembenéznie a halállal sem – így nem is töltött volna több száz órát diagramok készítésével. Mivel azonban jelentős volt a bizonytalanság, és súlyosak a következmények, Grove azt tette, amit minden kiemelkedő vállalat vezetője tesz: közvetlenül a tapasztalati tényekre hagyatkozott.

Nem arról van szó, hogy pusztán az ellenkezés és a függetlenség kedvéért ellenkezzünk és legyünk függetlenek. A lényeg az, hogy minél több ténnyel és tapasztalattal támasszuk alá független gondolatainkat, és hitelesítsük ösztönös kreativitásunkat. „Tapasztalaton” azt kell érteni, hogy közvetlen megfigyelésekre, gyakorlati kísérletezésre és/vagy konkrét tényekre építünk, nem pedig véleményekre, pletykákra, bevett gyakorlatokra, hatalomra vagy ki nem próbált elgondolásokra.

A tények alapján a kiemelkedő vállalatok merész, kreatív megoldásokat választanak, ugyanakkor mérséklik a kockázatot is. Andy Grove szokatlan, ám kreatív módszerrel hozott döntést a rákkezelési eljárást illetően, de kérlelhetetlenül csak megalapozott tényekre épített.

A fenti cikk Jim Collins és Morten T. Hansen Tudatosan kiváló című könyvének szerkesztett részlete. A könyvet - amely a tartós üzleti siker titkát keresi napjaink kiszámíthatatlan környezetében - itt vásárolhatja meg. 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Szerencsejátéknak minősítenék a britek a videojátékok Kinder tojásait

Szerencsejátéknak minősítenék a britek a videojátékok Kinder tojásait

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Üvegből készítene billentyűzetet az Apple

Androidon 27 napig használható még az egyik legjobb időjárásos app, utána vége

Androidon 27 napig használható még az egyik legjobb időjárásos app, utána vége