HVG Könyvek
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mit tehetünk egy gyorsan változó világban vezetőként? Milyen elvekhez ragaszkodjunk, és mit érdemes elengedni? - útmutató Ernest Shackleton Antarktisz-kutató felfedező emlékezetes expedíciójának tanulságai alapján.

 

©

Sir Ernest Shackletont gyakran nevezik a „legnagyszerűbb vezetőnek, aki csak élt ezen a földön”, holott a legnagyobb csapat, amit vezetett, mindössze 27 főből állt; szinte egyetlen kitűzött célját sem tudta elérni; és a halála után szinte mindenki megfeledkezett róla.

De ha az ember egyszer megismeri Sir Ernest Shackleton életét és 1914–1916-os antarktiszi expedíciójának történetét, egyetért majd a dicshimnuszokkal, amelyeket a hajdani legénysége zengett róla. Ő a tökéletes vezető mintapéldánya, és különösen válságos helyzetekben mutatkozott meg igazi tehetsége.

Shackleton legnagyobb bukása az 1914-es Endurance expedíció volt. A hajóját még az előtt elvesztette, hogy egyáltalán elérte volna az Antarktiszt. Meghódította azonban a vezetés művészetének csúcsait, amikor két éven át tartó, keserves küzdelme végén sikerült a teljes legénységet biztonságos helyre vezetnie.

Ha Shackleton valamennyi expedíciója kudarcba fulladt is, menet közben számtalan nagyszerű dolgot vitt végbe. Az elsők között vághatott neki az Antarktisz belső területei meghódításának, és ő volt az első, aki növényzetre bukkant a jégpáncél alatt a hatodik földrész egyik távoli szigetén. Az ő egyik expedíciója határozta meg a Déli mágneses sark pontos helyét, ami létfontosságú volt a navigációs térképek elkészítéséhez. És ő volt az első, aki szenet talált az Antarktiszon, aminek hatására megváltozott a tudósok véleménye a kontinens szerkezetéről és keletkezéséről. Újításokat vezetett be emellett a felfedező expedíciók csomagolási technikájában, öltözködésében, étrendjében, szállításában és felszerelésében.

A Shackleton-kutató Margot Morrell és a The Wall Street Journal újságírója, Stephanie Capparell a 2000-es évek elején összefogtak, hogy bemutassák egy új generációnak Shackleton örökérvényű vezetői képességeit – amelyeket bárki elsajátíthat. Ma induló sorozatunkban – amely a napjainkhoz hasonló különleges helyzetek kezeléséhez is hasznos vezetői tanácsokat nyújthat – A Shackleton-modell című könyvből gyűjtünk össze univerzálisan bevethető vezetői fogásokat. Az első lecke:

Hogyan váljunk igazi vezetővé?

- Együttérzés és felelősségvállalás másokért – ennek jegyében kell dolgozni! Egy vezető nagyobb hatást gyakorol beosztottjai életére, mint gondolná.

- Ha egyszer eldöntöttük, milyen pályára lépünk, legyünk kitartóak, hogy átvészeljük a nehéz tanulóéveket!

- A magunk részéről tegyünk meg mindent a munkakörnyezet kellemesebbé tételéért! A pozitív hangulatú, derűs munkahely fontos eleme a termelékenységnek.

- Szélesítsük szociális és kulturális látókörünket! Ha megtanuljuk a dolgokat más szempontból is nézni, rugalmasabbak leszünk a munkával kapcsolatos problémák megoldásában.

- A mai gyorsan változó világban ne zárkózzunk el attól, hogy új utakra lépjünk, ha ez kell ahhoz, hogy megragadjuk a lehetőségeket vagy új ismeretekkel gazdagodjunk!

- Találjuk meg a módját, hogy a kedvezőtlen fordulatokat és a kudarcokat a magunk hasznára fordítsuk! Ez jó alkalom lehet arra, hogy előbbre jussunk a saját utunkon.

- A tervezgetésben legyünk merészek, de a tervezésben körültekintők! Merjünk kipróbálni valami újat, de terveinket kellő alapossággal készítsük el, hogy esélyünk legyen a sikerre!

- Tanuljunk a korábbi hibákból – a sajátjainkból és a másokéiból! Néha a rossz főnök és a rossz tapasztalat a legjobb tanár.

- Soha ne akarjuk mindenáron elérni a célunkat! Csak észszerű áldozatokat szabad hozni a cél érdekében, úgy, hogy közben az embereinket nem terheljük túlságosan és indokolatlanul.

- Ne keveredjünk nyilvános vitába vetélytársainkkal! Legyünk inkább a tisztes verseny hívei! Egy nap talán még szükségünk lesz a riválisok támogatására.

A fenti cikk A Shackleton-modell című könyv szerkesztett részlete. A HVG Könyvek friss üzleti könyveinek listáját itt nézheti meg.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
HVG Könyvek HVG Könyvek

Változtatni, váltani kényszerül a járvány miatt? Ezeket tartsa a fejében!

A koronavírus-járvány világszerte emberek százmillióinak forgatta fel az életét fenekestül. Ilyen helyzetben sokaknak teljesen újra kell építeniük magukat. Steven D' Souza és Diana Renner tanácsadók Nemtudás című könyvének határzónákról, az ismeretlenről és ezzel kapcsolatos szemléletmódokról szóló része segítséget nyújthat ebben.

hvg.hu HVG Könyvek

Nem halad a gyereke az otthoni tanulással? Mutassa meg neki ezt a módszert!

Veszélyhelyzetekben - mint amilyen például a mostani járvány is - kiemelten szükségünk van arra, hogy minél hatékonyabban működjünk. David Allen, a hatékonyság témájának befolyásos kutatója Haladj a dolgaiddal! GTD című könyvében azt mutatja meg, milyen szokások, eszközök és képességek szükségesek a tinédzserek hatékonyságának javulásához.

Szinte sosem sikerül, most mégis: rögzítették, hogyan „beszélgetnek” a narválok

Szinte sosem sikerül, most mégis: rögzítették, hogyan „beszélgetnek” a narválok

Olyan újratelepítős funkció került a Windowsba, amiért ön is hálás lesz

Olyan újratelepítős funkció került a Windowsba, amiért ön is hálás lesz

Nyomasztják Karácsonyt a Liget-projekt miatt

Nyomasztják Karácsonyt a Liget-projekt miatt