szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csaknem hatezer szoba van abban a makaói szállodakomplexumban, amit egy amerikai hálózat nyitott meg szerdán. És persze egy megakaszinó is kapott helyet.

©

Kaszinókat, szállodákat és áruházakat, valamint egy konferenciaközpontot is magába foglaló épületegyüttest nyitott meg szerdán a Kínához tartozó Makaón a Sands amerikai kaszinólánc. A beruházás értéke ötmilliárd dollár (kb. 1141 milliárd forint).

A Sans Cotai Central gigantomániája összhangban van Makaónak a kínai turistáknak köszönhető növekedési perspektíváival. Az 5800 szállodai szoba - a jelenlegi makaói szállodai kapacitás egynegyede – 20 ezer alkalmazottnak ad munkát, a létesítmény 50 ezer ember befogadására alkalmas konferenciatermeket is magában foglal. "Üzleti, kongresszusi és szabadidő várost csinálunk Makaóból" - mondta Sheldon Adelson, az amerikai konszern elnök-vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón.

A makaói szerencsejáték-piac a mainak húsz-harmincszorosára növelhető – hangsúlyozta Michael Leven, a Sands igazgatótanácsának elnöke. Makaó, amelyet Portugália 1999-ben adott vissza Kínának, az egyetlen olyan kínai terület, ahol engedélyezik a kaszinókat. 2011-ben a makaói kaszinók forgalma 42 százalékkal 33,5 milliárd dollárra (7644,7 milliárd forint) nőtt, azaz ötször-hatszor akkora volt, mint a Las Vegas-i létesítményeké.

A Hongkongtól alig egyórás hajóútra fekvő Macaon a válság sem éreztette annyira hatását. Az ingatlanpiac persze ott is kicsit lelassult, de nem tört meg a lendület. Évek óta folyamatosan építik a hoteleket és a kaszinókat, ahol a játékosok zöme kínai, indonéz és maláj, valamint orosz és kazah.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról