szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

London keleti része az olimpia után fogja igazán megérezni a beáramló befektetői pénz jótékony hatását. Több ezer lakás, irodaházak, üzletközpontok és kulturális fórumok épültek és épülnek a következő években.

Eddig már 1,6 milliárd font értékben hajtottak végre befektetéseket Kelet-Londonban, a nyári olimpia színhelyén. Két év alatt 6000 lakást és 300 ezer négyzetméternyi irodát és üzletet építettek – derült ki a CBRE nemzetközi ingatlan tanácsadó összegzéséből.

©

Európa legnagyobb komplex városrehabilitációs beruházásában sok külföldi ingatlanfejlesztő is fantáziát látott. Egyes irodaházakat és üzletközpontokat nagy ausztrál, kanadai, katari, svéd, német és holland alapok előre megvásároltak.

Az olimpiai falu lakásai például fele részben a katari Diar cégé lettek. Mások csak lerobbant ipari ingatlanokat és üres telket vásároltak több millió fontért. Az Inter IKEA telkén 1200 lakást, 40 ezer négyzetméter irodát és üzletet és egy 350 szobás Marriott Hotelt fognak építeni. A német Siemens egy tudásközpontot szeretne felhúzni a Royal Dokkok körzetében.

Matthew Black, a tanácsadó cég egyik londoni vezetője szerint ezek a fejlemények arra utalnak, hogy – ellentétben sok más olimpiai várossal - pezsgő élet lesz a környéken az olimpia után is. A befektetők kockázatvállalását segítik a nagyarányú közlekedési és infrastrukturális fejlesztések is, ezek többségét már befejezték. A Docklands negyed Cityhez közeli részén kialakult Canary Warf üzleti negyednek 20 év kellett ahhoz, hogy markáns alpiaccá váljon a londoni irodapiacon. Itt azonban nem volt olimpia hátszél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!