szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százmilliárd forintot is meghaladó értékű megaprogram formálódik a józsefvárosi Orczy-negyed megújítására. Akár hatezer új lakás is épülhet, de előtte a dózereknek megállás nélkül kell sokáig dolgozniuk, hogy eltakarítsanak egész utcákat vagy utcarészeket.

Komplex városrész-rehabilitációs program előkészületei zajlanak a Józsefvárosban, ahol az Orczy-negyedre rá sem ismerünk majd, ha minden megvalósul a tervekből. A holland Roeleveld-Sikkes Architects építész iroda, valamint holland várostervező és -üzemeltetési szakértők bevonásával most véglegesítik a tervet, amely igen jelentős szanálással is számol.

Bontás Józsefvárosban
©

Az önkormányzat tulajdonában lévő tömbök közül nagyon sokat lebonthatnak, mert nem felújíthatók, helyükre több ezer lakás építhető és várhatóan épül is. Dick Sikkes, a tervező cég tulajdonosa az előtanulmányok alapján 5-6 ezer lakás építését tartja elképzelhetőnek. Ezen kívül jelentős közterületi és infrastrukturális beruházásokra is szükség lesz.

©

A költségeket egyelőre csak nagyon óvatosan becsülte meg a projektbe bevont Ecorys tanácsadó cég. Karácsony Krisztián vezető tanácsadó azt mondta a hvg.hu-nak, hogy az általuk meghatározott program (amit még nem fogadott el az önkormányzat) szerint az egybefüggőbb területeken indulhatna el az önkormányzati bérlakásfejlesztés, a többi területet (kisebb telkek + a nagy Diószeghy úti) értékesítik. Körülbelül 50 ezer négyzetméternyi ingatlant lebontanának, és 60 ezer négyzetméternyi újat építenének. Az önkormányzat 19 ezer m2 telket eladna, amin a magánszféra kb. 80 ezer m2-t építhet. Összesen ezeknek a beruházási költsége kb. 100 milliárd forint.

Rehabilitációs programok a Józsefvárosban

Corvin-Szigony: 600 M euro

Magdolna-negyed: 11 M euro

Palota-negyed: 7 M euro

Természetesen mindehhez jönnek az önkormányzat szociális, kulturális fejlesztései és a közterületfejlesztés költségei. Illetve a Közszolgálati Egyetem fejlesztési költségei, ezt az utóbbit az utolsó hírek szerint 25 milliárd forintra becsülik.

Az Ecorys feltérképezte, hogy mindezt milyen forrásokból lehet finanszírozni. Tanulmánya szerint többféle brüsszeli alap is rendelkezésre áll, az önerő aránya azonban még nem ismert. A holland nagykövet egy szakmai bemutatón azonban hozzáfűzte: a munka léptéke elkerülhetetlenné teszi, hogy a projekt a magyar kormánytól is jelentős anyagi támogatást kapjon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!