szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Új Nemzeti Stadion - Budapesti Olimpiai Központ ötletpályázatra összesen 23 pályamű érkezett, közülük a Bíráló Bizottság nem hirdetett győztest, viszont a honoráriumokra, pénzdíjakra elkülönített összeget maradéktalanul szétosztotta. Hivatalosan: Istvánmező rehabilitáció városépítészeti ötletpályázat.

Az új futballstadion tervezési területe a Keleti pályaudvar-Stefánia út-Dózsa György út-Puskás Ferenc Stadion metrómegálló közötti városrész.Az új stadion elhelyezésére jellemzően két koncepcionális változat látható a pályaművekben: a Dromosz szoborcsoport helyére, vagy attól a Kerepesi út felé elhúzva  építenék fel az új létesítményt az ötletpályázat résztvevői. A Bíráló Bizottság elnöke Nagy Ervin országos főépítész volt, társelnöke Vígh László kormánybiztos.

A beadott ötletpályázatok alapján látszik az is, hogy az új stadionhoz kapcsolódó parkoló valószínűleg a Verseny utca és a Kerepesi út közötti, leromlott állapotú területen épülhetne fel. Az új nemzeti labdarugó-stadion beruházásának következő lépése az építészeti tervpályázat kiírása, ami szeptember-októberben várható. 

„Kellő számú érvényes pályamű érkezett, és a pályázók érdemi, a megvalósításhoz jól hasznosítható javaslatokat adtak, azonban egyetlen pályamű sem tudott a terület egészére komplex, kifogástalan megoldást tervezni, ezért teljes összegű első díj nem került kiadásra. A mostani ötletpályázat célja elsősorban városépítészeti, közlekedési kérdések tisztázása volt. Az új épületeket, így egyelőre a méretek és az alaki sajátosságok szintjén kellett megjeleníteni. A pályaművek alapján a bírálóbizottság azt állapította meg, hogy a tervezési program megvalósítható a területen” – értékelt Nagy Ervin országos főépítész, a bírálóbizottság elnöke a trendgiude.hu szerint.

A Bíráló Bizottság a díjazásba illetve megvételbe részesült pályaművek díját, illetve megvételi összegét az alábbiak szerint határozta meg:

II. helyezett: Pomsár és Társai Építész Iroda kft. 4,5 millió forint
III. helyezett:  Mérték Építész Stúdió Kft. 3,5 forint
IV. helyezett: Sagra Építész Kft., Creatio Kft. Építészlabor Bt. 3 millió forint

Kiemelt megvételben részesített pályaművek egyenlő arányban másfél millió frorint megvételi összegben részesültek:
a., 4D Építész Stúdió Kft. (Kószó József)
b., MCXVI Építészműterem Kft. (Alföldi György, Herczeg László, Baranyi Csaba Kata, Pintér Tamás János)
c., Nart Építész Műterem Kft. (Kovács Csaba, Ferik Tünde, Ásztai Bálint)
d., B3 Építész Stúdió Kft. (Bozsó Csongor, Szerényi Győző)

Megvételben részesített pályaművek egyenlő arányban, az alábbi megvételi összegben részesült: 1 000 000 Ft.
a., M-Teampannon – Város-Teampannon
b., RB-Stúdió Építésziroda
c., Napur Architect

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!