szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indul a parlagfűszezon, aggódhatnak a kertes házak tulajdonosai, hogy vajon megfelelően mentesítenek-e? Ellenkező esetben ugyanis milliós bírságot is kivethetnek rájuk. A Pénzcentrum pollenbírság körképe.

Napokon belül elkezd virágozni országszerte a parlagfű, az allergiás tüneteket okozó gyomnövény néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal július 1-jétől bírságolhat a parlagfű miatt, az első kényszerintézkedéseket már el kellett rendelni – írja a Pénzcentrum. A bírság 15 ezer forinttól 5 millió forintig is terjedhet.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény értelmében a földhasználó az adott év június 30. napjáig köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós parlagfűvel fertőzött, úgy közérdekű védekezést kell elrendelni. A megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít.

A mentesítést elmulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. Ennek mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.Belterületen az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság is kiszabható, mint a külterületi ingatlanokon, mivel a lakóövezetben virágzó parlagfű nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent. Amennyiben az ügyfél nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, és végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik.

A kötelezően kiszabott bírságon túl védekezéssel kapcsolatos költségeket is kiszámlázzák az "ügyfélnek".

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!