szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Látványosan nő a hazai háztartásokban telepített, előre fizetős áram- és gázórák száma, de a berendezések nem hozzák teljes egészében a várt eredményt. Ezeket az eszközöket a védendő fogyasztóknak az egyetemes szolgáltatóik kötelesek ingyen felszerelni, a többiek viszont fizetnek érte.

Még így is bőven lopnak

Bár az Elmű-Émász hálózati vesztesége a 2010-es 16 százalékról tavaly 9 százalékra esett a műszaki intézkedések nyomán, de ezen belül még mindig milliárdos tétel az áramlopás. Tízmilliárdos az E.ON áram- és a gázlopásból származó vesztesége is, nagyjából ugyanannyi, mint az előző években. A veszteségnek körülbelül a tizedét teszi ki a gáz szabálytalan vételezése. Az EDF Démásznál 2007 óta még nő is a szabálytalan vételezések száma, tavaly kétezer esetről készült jegyzőkönyv. A Főgáz éves hálózati veszteségének a felét teszi ki a gázlopás, évi 1,5–1,8 milliárd forint értékben. A GDF Sueznél viszont az elmúlt években csökkent a mérési veszteség.

Az országban már mintegy 50 ezer háztartásban működik előre fizetős árammérő, és bő 4 ezerben ugyanilyen gázóra. Az ilyen órát használó fogyasztó csak annyi áramot vagy gázt használ el, amennyinek az árát már rendezte, így nem nőnek a szolgáltatóval szemben fennálló tartozásai. Igaz, az ilyen ügyfél hátránynak élheti meg, hogy megszűnik az „előlegbe” történő vételezés lehetősége – írja a Világgazdaság.

Az Elmű-Émász csoport ellátási területén mintegy 12 ezer ilyen eszköz működik, e szám az év végére 18–20 ezerre nő, és élénk az érdeklődés a piaci alapon történő felszerelés iránt is. Az E.Onnál 33,4 ezer ilyen óra van, ebből csak 60-at használnak nem védett fogyasztók, akiket a májusban indult akciójával nyert meg a társaság. Az EDF Démásznál 5,7 ezer előre fizetős árammérő van üzemben, e cég területén nem jellemző, hogy valaki pénzért igényelne ilyet.

Piaci alapon főleg kkv-k, ipari felhasználók, újabban pedig ingatlant bérbe adók vállalják a mérő megvásárlásának és felszerelésének költségét, hogy megszabaduljanak a bérlővel való számlavitáktól vagy a hátrahagyott, rendezetlen számláktól. Sokan a nyaralójukba is szívesen szereltetnek ilyen eszközt. A piacon kapható, 4–5-féle előre fizetős árammérő 10–25 ezer forintba kerül (a háromfázisú 35 ezerbe), vagyis kétszer-háromszor drágábbak a hagyományosnál. A telepítésük típustól függően további 6–10 ezer forint, és az üzemeltetésük is többe kerül.

A gázmérők még többe, 40–50 ezer forintba kerülnek, a hagyományos mérők legalább háromszorosába, ezért ez a piacuk is lassabban bővül. A Főgáznál július 31-ig közel 1,4 ezret szereltek fel, a GDF Sueznél 2,8 ezret, de piaci alapon egyik cég sem kínálja a magas ára és a költséges üzemeltetés miatt. Az E.On csak a nyár végétől indítja a 4 ezer óra telepítését. A Tigázt egyelőre nem értük el, de úgy tudjuk, ez a társaság is az előkészületeknél tart.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

Magyarul köszönte meg Ursula von der Leyen, hogy 150 lélegeztetőgépet küldtünk Csehországba

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain

Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain