szerző:
hvg.hu

Lakást vásárolni sokaknak életük projektje, nagyon könnyen el lehet azonban szakadni a realitásoktól és túlvállalni a hitelt, vagy a lakás méretét, elhelyezkedését a vágyak, semmint a fenntarthatóság és a pénzügyi lehetőségek alapján kiválasztani, ezért a lakásvétel kifejezetten veszélyes üzem. Egy elhibázott lakásbiznisz évtizedekre hazavághatja a vevő és családja költségvetését. A Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog felhívja a figyelmet a lehetséges csapdákra.

Foglaló vagy előleg?

A foglaló és az előleg között a nagy különbség, hogy az előleg visszajár, a foglaló nem. Ha az eladó ragaszkodik a foglalóhoz (ami általában 10 százalék), a vevő írassa be a szerződésbe, hogy ennek 70 százalékát visszaadja, ha nem kapja meg a bankhitelt. Ha tényleg kiváló vétel a lakás, ne adjon túl alacsony foglalót, mert ha az eladó talál jobb vevőt, inkább visszafizeti a foglaló dupláját, hogy magasabb áron eladhassa a lakást. Mindig a saját ügyvédje írja a szerződést. Sajnos számos ügyvéd van, aki összejátszik csalókkal, ezért nem szabad elfogadni el az eladó ügyvédét.

A legelső lépés, hogy az igényeket szabják a pénztárcánkhoz és ne fordítva – írja a Lakásfókusz blog. Az erőn felül megvett és fenntartott ingatlan már sok anyagi tragédia forrása lett. Inkább lakjanak egy kisebb lakásban, amit megengedhetnek magunknak, mint egy nagyobbat elvigyen a végrehajtó.

Miután megvan a szóba jöhető árfekvés, tisztázza le magában, hogy tulajdonképpen mit is szeretne. Sokan bolyonganak vásárlási szándékkal lakásról-lakásra, miközben saját maguk sem tudják, mi lenne a legjobb a számukra. Ha már tisztában van a lehetőségeivel és az igényeivel, mérje fel a szükségeit is. Praktikus-e egy lift nélküli ház, ha egy babakocsit, egy babát és két bevásárlószatyrot kell egyszerre felvinni a negyedikre? Ne csak a vételárat, hanem a havi rezsiköltségeket is figyelni kell. A nagy alapterületű ingatlanokat egyre nehezebb eladni a folyamatosan dráguló energiaárak miatt.

Alapvető szabály, hogy nem kell kapkodni a vásárlással. Ma Budapesten átlagosan 11 hónapig árulnak egy lakást és ez az idő egyre nő, azaz egyre nehezebb lakást eladni. Az, hogy "délután is jönnek megnézni", nem jelent semmit. A tulajdonosok nagy része elsőre pár millióval a piaci ár felett árazza be a lakását. El kell telni pár hónapnak, mire reális, vagy ahhoz közeli áron kezdik árulni a lakásukat.

Nagyon fontos a kinézett lakás milyen állapotú társasházban és milyen környéken van, egy lakást bármikor fel lehet újítani, de egy romos társasházat nem. Egy romos társasház felújítása (inkluzíve tetőszerkezet, vakolás, gépészet, körfolyosók felújításatöbb millió forintot is jelenthet lakásonként – amire általában nem lesz pénze az ott lakóknak. Ha az ott lakóknak erre eddig se volt pénzük és/vagy igényük, jó eséllyel ezután sem lesz, így nem érdemes vásárolni, akármilyen olcsónak tűnik is a lakás.

Mindig meg kell nézetni meg a kiszemelt lakást szakértővel, építésszel, vagy legalább egy kőművessel. Frissen lemeszelt és kiglettelt repedések a plafonon a ház süllyedéséről árulkodnak, a penész és beázás foltok sem túl sok jóval kecsegtetnek. A fal alján málló vakolat a szigetelés hiányát, a fal tetején a tető rossz állapotát jelzi. Még a rosszul záródó ajtók-ablakok is sok százezer forint azonnali kiadást jelentenek, de a cserére érett tetőszerkezet javításának az árát milliókban mérik.

Gondolni kell arra is, hogy adott esetben milyen kondíciók mellett értékesíthető tovább a lakás? Rossz környéken, zajos helyen, főút mellett jelentősen mérséklődnek ennek esélyei. Nyilvánvalóan eladhatatlan lakást nagyon nem érdemes megvenni, bármilyen olcsónak is tűnik. A földszinti lakások és a záró szinten lévők nem keresettek, ezért nehéz eladni őket. A földszinti lakás hideg alulról és be- és kihallatszik minden, a záró szinti könnyen beázik és forró nyáron, illetve drága fűteni télen. Nem szabad felülni fel a látványos, de értéktelen felújításoknak. A vezetékek cseréje a falban kerül annyiba, mint a szobák gyors kifestése, vagy olcsó járólappal való burkolása. Érdemes feljegyzést készíteni ffeljegyzéseket a megtekintett ingatlanokról, mert a 15. után garantáltan összefolyik, hogy melyik miért tetszett és miért nem.

Érdemes beszélgetni el a szomszédokkal is, milyen ember a tulajdonos? Ismerik-e? (azaz ő-e a tulajdonos egyáltalán?) Milyen a lakóközösség? Lakik-e alkoholista a házban, aki minden nap késsel kergeti a családját? Macskabolond, aki összeszedett 27 kóbor macskát a környékről? Trombitás, aki mindig éjszakánként gyakorol? Előfordul, hogy egy társasházban az eladó megkéri és lefizeti a földszinten lévő népes és hangos társaságot, hogy amíg a vevőjelölt ott van, addig ne mutatkozzanak. Ezért is érdemes többször, más napszakokban visszamenni az ingatlanhoz. Mindenképpen beszélni kell a közös képviselővel is. Rendezett-e van-e a lakás közös költsége? Mennyi a közös költség? Milyen felújításokat terveznek a közeljövőben? Mennyi hitele van a háznak?

Sokan a kiskorú gyerek nevére íratják a lakást. Nincsenek vele tisztában, hogy onnantól kezdve a gyámügy mindenbe beleszól, ami a lakással kapcsolatos. Sem eladni nem tudják, sem hitelt nem tudnak rá felvenni, mert mindenhez a gyámügy beleegyezése kell. De ezt általában megtagadja a gyerek vélt érdekei miatt.

Építés alatt lévő ingatlannal kifejezetten óvatosnak kell lenni. Sajnos sokan pórul jártak már, mert a kivitelező átadás előtt csődbe jutott, vagy az APEH tett végrehajtást az ingatlanra. Még nagy cégekben sem bízhat meg feltétlen. (Gondoljon például a Balusztrád csődjére pár éve.)

És végezetül az örök dilemma: ingatlanközvetítővel, vagy nélküle? Egy profi ingatlanos sok mindenben tud nekünk segíteni, de azért ennek keményen meg is fizetjük az árát. Mióta bejöttek-léttrejöttek a nagy irodák, az ingatlanosok az eddig elfogadott 1-1,5 százalékhelyett akár 5-6 százalék plusz áfát is elkérnek a segítségükért. Ez már egy 15 milliós ingatlannál is megközelíti a bruttó egymillió forintot.

További részleteket itt lehet olvasni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új fővárost kap Indonézia

Új fővárost kap Indonézia

Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Micsoda egybeesés – a robbanás után leállt több oroszországi nukleáris mérőállomás

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porschéjét – videó

Elképesztő félreértés miatt nem sikerült eladni a világ legelső Porschéjét – videó

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Orbán Viktor felköszöntötte Magyarországot

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről

Nézegessen fotókat a Duna fölött parádézó helikopeterekről és repülőkről