szerző:
hvg.hu

Alig kezdődött el az igazi ősz, érdemes máris a télre való felkészüléssel foglalkozni. Ez elsősorban a fűtési rendszerek "életre keltését" jelenti, de nem árt ellenőriztetni a kéményeket sem – már csak azért sem, mert ez évente kötelező. Nem mellékes az sem, hogy a karbantartott eszközök vélhetően olcsóbban működnek, mint elhanyagolt társaik.

A fejléc szövege

A kérdés jelentőségét mutatja, hogy nemrég nemzetgazdasági minisztériumi rendelet született arról: az ingatlan tulajdonosa köteles ötévente elvégeztetni az összes gázkészülék műszaki-biztonsági teljes körű felülvizsgálatát, a csatlakozó vezetékekét pedig tízévente. A rendelet szerint az 1981. január 1. előtt üzembe helyezett gázkészülékek és csatlakozó vezetékek felülvizsgálata legkésőbb 2013. december 31-ig mindenkinek kötelező.

A fűtési rendszereket legjobb lenne tavasszal, a szezon zárásakor ellenőriztetni, ezt azonban akkor csak nagyon kevesen teszik meg. Ezért most, a szezon kezdetén viszont már halaszthatatlan a rendszer átnézetése, főleg, hogy a 2012-2013-as fűtési szezon már javában tart, hivatalos, rendeletben rögzített kezdete ugyanis 2012. szeptember 15-e volt. Az egyéni fűtéssel  rendelkezőknek mindenképpen érdemes ellenőrizni gázkészülékeik állapotát és felkészíteni azokat a téli igénybevételre, de a távfűtéses otthonokban lakók is jobban teszik, ha szánnak egy kis időt a radiátorok és csövek átvizsgálására – írja a Lakásfókusz lakossági ingatlanos blog. Főleg, hogy az évi egyszeri ellenőrzés jogszabályi kötelessége is a lakás- és háztulajdonosoknak. Nem mellékes, hogy e rendelkezések szerint az ellenőrzést szakemberrel kell elvégeztetni.

Az, hogy egy megbízható szakember által végzett felülvizsgálat mennyibe kerül, igen változó lehet. A már említett teljes körű ellenőrzés esetén érdemes mintegy húszezer forintos számlára számítani, az ennél lényegesen olcsóbb ajánlatoknál kérdéses lehet a munka szakszerűsége. A spórolás a beszerelésnél és a karbantartásnál pedig később megbosszulja magát: az immár ötévente esedékes „nagyfelülvizsgálaton” úgyis kiszűrik a szakemberek a szabálytalanul vagy kontár módon bekötött készülékeket, a rossz minőségű anyagokat vagy a kötelező szerelvényelemek hiányát. Utólag pedig még költségesebb pótolni vagy javítani ezeket, nem beszélve arról, hogy felemás módon bekötött készülékek üzemeltetése igen veszélyes lehet.

Évente egyszer kötelező a kéményellenőrzés is, amelynek díja néhány ezer forinttól akár 30 ezer forintig is terjedhet.

A biztonság mellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a jól karban tartott rendszerekkel spórolni is lehet. Egy nem megfelelő módon karbantartott gázkazán hatásfoka 60, míg egy rendszeresen tisztított és javítotté 80-90 százalék lehet.

Aki kisebb átalakítást is vállal a takarékoskodás érdekében, az autóiparból ismerős „downgradingen” is eltűnődhet. A háztartási fűtési rendszerek ugyanis gyakran túlméretezettek, ami felesleges energiafogyasztást eredményez. Érdemes tervező segítségét kérni abban: valóban szükséges-e ekkora teljesítményű készülék, vagy azt le lehet cserélni kisebbre.

Azzal is soakt számíthat, ha tudjuk, hogy már egy Celsius fokos hőmérséklet-csökkentéssel is hat százaléknyi energiát lehet megtakarítani, érdemes tehát inkább pulóvert húzni,  és valamivel lejjebb tekerni a termosztátot. Éjszaka és üres lakásban pedig elégséges lehet a 16 Celsius fokos, úgynevezett temperálási hőmérséklet tartása, amelyről akár negyed-fél óra alatt kellemes hőfokúra fűthető fel a lakás vagy ház a hazaérkezés után.

Központi vagy távfűtés esetén fontos a radiátorok ellenőrzése is: nem csöpögnek-e, és nem iszaposodtak-e el. Utóbbi esetben pedig jelentősen romlik az adott radiátor hőleadó képessége. Árulkodó jel lehet, hogy adott vízhőfok mellett az egyik szerelvény sokkal kevésbé meleg, mint a másik.

Ami az elektromos hősugárzókat és a fűteni képes klímaberendezéseket illeti: előbbiek hatékonysága roppant alacsony, így csak átmeneti időre, kiegészítő fűtésként érdemes használni őket. A hűtő-fűtő klímák közül a modernebb, drágább készülékek hosszú távon is megfelelő eszközei lehetnek a lakás melegítésének, ám fontos utánanézni: rendelkeznek-e a téli üzemhez szükséges olyan funkciókkal, mint többek között az automatikus jégmentesítés. Ellenkező esetben téli mínuszokban könnyen tönkre is mehetnek e készülékek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Moziba készül, de addig sem akar belefutni a spoilerekbe? Mutatunk néhány trükköt

Patakmederbe zuhant egy gázpalackokat szállító autó

Patakmederbe zuhant egy gázpalackokat szállító autó

Elkapták a férfit, aki megharapott egy MSZP-s aktivistát

Elkapták a férfit, aki megharapott egy MSZP-s aktivistát

Szerette a Vine vicces videóit? Most "feltámasztják", Byte néven jön az utód

Szerette a Vine vicces videóit? Most "feltámasztják", Byte néven jön az utód

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Elmagyarázta az Opera, honnan szerezték a brazil nő fotóját

Elmagyarázta az Opera, honnan szerezték a brazil nő fotóját