szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A környezettudatosság mintapéldájává akarják tenni a dögei községházát, amelyet uniós pénzből újítanak fel. A jegyző szerint így szeretnék megmutatni a helyieknek, hogyan tehetik energiatakarékossá és környezetkímélővé otthonaikat.

A polgármesteri hivatal környezettudatos és energiatakarékos átalakításához több mint 72 millió forint összegű európai uniós támogatást nyertek pályázatukkal – mondta Komoróczki János, a Szabolcs megyei település jegyzője.

Kicserélik az ajtókat, ablakokat, és leszigetelik az épület külső falát, hogy a hő télen ne távozhasson, illetve nyáron ne legyen szükség légkondicionáló berendezés működtetésére. Az épület tetejére napkollektort tesznek.

Korszerűsítik a községháza fűtésrendszerét is: modern, energiatakarékos kondenzációs kazánokra cserélik ki a régi, elavult fűtőberendezéseket. A radiátorokat termosztatikus szelepekkel szerelik fel, és szakaszolják is a hálózatot, hogy az irodák egyedileg szabályozhatók legyenek.

A vizesblokkot is átalakítják, víztakarékos csaptelepeket, tartályokat építenek be.

Az épület tetőcsatorna-hálózatát átépítik, hogy begyűjthessék és hasznosíthassák a csapadékvizet, például öntözésre.

Kialakítják a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás feltételrendszerét, továbbá az uniós projekt része az ISO 14001-es környezetvédelmi irányítási rendszer bevezetése is a polgármesteri hivatalban.

Az épületkorszerűsítést a tervek szerint 2014. június 30-ra fejezik be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!