szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervek szerint a márciusi, FTC-Újpest bajnoki labdarúgó-mérkőzéssel zár be az Üllői úti Albert Stadion. Az új arénát magyar építészek tervezik, s lehetőleg magyar cégekkel építtetnék meg, a befejezést pedig 2014 őszére prognosztizálják - többek között erről beszélt pénteken a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában a beruházást vezénylő kormánybiztos, Fürjes Balázs.

"A Fradi-stadion építési pályázatát a nemzeti vagyonkezelő írta ki. Én azt kértem tőlük, hogy két fontos szempontra figyeljenek, s ezt tartották is: az egyik az ár, a takarékosság jegyében ennek kell a döntőnek lennie. A másik, hogy csak olyan pályázók indulhassanak, akik korábban megoldottak már ilyen nehézségű feladatot. Vannak ilyenek többen, változatlanul úgy vélem, öt körül lesz az alkalmas indulók száma" - mondta Fürjes, hozzátéve, hogy a közbeszerzésnek több vesztese lesz, akik megtámadhatják a döntést és a jogorvoslat hónapos csúszásokat okozhat. "De ezen nem töprengek, azon dolgozunk, hogy a 2014-es őszt az új arénában kezdhesse a Ferencváros" - fogalmazott a kormánybiztos.

Fürjes jelezte: Kubatov Gábor klubelnökkel arról is egyeztettek, hogy márciusban a Fradi még a régi Albert Stadionban játszhassa meccsét az Újpesttel. "A kérésük az, hogy addig zárjuk le az eljárásokat, kössük meg a szerződést az építővel és ez az FTC-UTE lehessen a régi pálya búcsúmérkőzése" - mondta.

"Az unióban tilos kizárólag hazai cégekre kiírni egy ilyen közbeszerzést, tehát nyitott a nemzetközi építők előtt is a verseny. Ugyanakkor a törvények tiszteletben tartásával azért mégiscsak hajrá Magyarország, hajrá magyarok" - fogalmazott a kormánybiztos, aki elárulta azt is, hogy a kiviteli tervek utolsó vonalait ezekben a napokban rajzolják. "Külföldi stadionépítész szakemberek is részt vettek a munkában, de az új arénát magyar építészek tervezik" - tette hozzá.

Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a győztes kivitelezőnek vállalnia kell a jelenlegi létesítmény lebontását, valamint az új, legalább 22 ezer, de belföldi meccsek esetén a vendég és a hazai szektor állóhelyeivel 23 700 férőhelyes, fedett lelátójú stadion felépítését. A kiírás szerint az új létesítményt 90 fokkal elforgatják, ezáltal az épület tájolása ideális lesz, s a projekthez tartozik egy, a klubirodákat és a sportmúzeumot befogadó négyemeletes fejépület felépítése is, ez alatt háromszintes, 352 autó befogadására alkalmas mélygarázs lesz.

Az ajánlattételi határidő december 13-a, a győztes cégnek pedig a szerződéskötéstől számítva 18 hónapja lesz a kivitelezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!