szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már tesztelik, jövőre pedig már használatba is lehet venni az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszert (ÉTDR). Míg korábban a terveket ki kellett nyomtatni, sokszorosítani és postára adni azoknak, akik engedélyeztetni akarták; vagy személyesen be kellett menniük a hivatalba azoknak, akik meg akarták ezeket tekinteni, az ÉTDR-nek köszönhetően a jövőben néhány kattintással megtehetik ugyanezt.

Az új elektronikus közszolgáltatás több szempontból is enyhíti engedélyeztetési az építési hatósági eljárást: a januárban startoló elektronikus rendszernek köszönhetően kényelmesebb és olcsóbb lesz az eljárás. Néhány hét múlva bárki, bárhonnan, bármikor feltöltheti és nyomon követheti vagy véleményezheti az építésügyi dokumentumokat. Ugyanakkor mivel a rendszer a különböző jogcímekhez különböző hozzáférési jogosultságokat rendel, bizalmasabbá is válik: nem mindenki láthatja a teljes dokumentációt, csak azt, ami őt érinti.

Míg néhány éve önkormányzatról önkormányzatra járhattak az ügyfelek, hogy megszerezzék a szükséges engedélyeket, mindezt nemsokára otthonukból is kényelmesen elintézhetik. A jövőben láthatják majd, hogy az ügyük éppen melyik ügyintézési szakaszban tart, és azonnal értesülhetnek arról is, ha a dokumentumokkal történt valami.

Az újítás nem csupán az ügyfelek életét könnyíti meg, a közigazgatás az ügyintézők számára is átláthatóbb lesz. Minden érintett hivatal láthatja majd, hogy mire adott engedélyt egy másik eljáró szerv. Az elektronikus építési engedélyezési eljárás bevezetése környezetvédelmi szempontból is lényeges: sokkal kisebb papírfelhasználást igényel. Ezzel ügyfél és hivatali oldalon is jelentős megtakarítást eredményez: nem kell nyomtatni, másolni, nem kell postaköltséget fizetni. Csak a postaköltségen mintegy 1,5 milliárdot takaríthat meg az állam évente az új rendszernek köszönhetően.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!