szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem érte el a 150 millió eurót a magyar ingatlanbefektetési piacon a befektetések összege tavaly, ami 2002 óta a legalacsonyabb érték - közölte a Jones Lang LaSalle ingatlantanácsadó hétfőn.

Az irodapiacon a legjelentősebb tranzakció az IVG tulajdonában álló Infopark "E" irodaház értékesítése volt, a negyedik negyedévben. Az év során közel 40 millió euró értékben több kiskereskedelmi egységet is értékesítettek: két Family Centert, továbbá Spar, Match és Profi üzleteket.

Az éves befektetési volumen visszaesése jól mutatja, hogy a befektetők továbbra is óvatosak a magyarországi tranzakciókkal kapcsolatban, aminek oka elsősorban a makrokörnyezet bizonytalansága és a kormányzati döntéseket kísérő kiszámíthatatlanságok - áll a közleményben.

Az irodapiac mindössze 22 950 négyzetméter új területtel bővült, de 2013-ban ennél is alacsonyabb lesz az új kínálat, hiszen csak egyetlen épület átadása várható 15 500 négyzetméterrel. Az év végén mért 21 százalékos üresedési ráta 1,76 százalékponttal magasabb volt a 2011 végén rögzített értéknél.

Jelenleg három irodaépület készül 58 100 négyzetméter területtel, ezeket jövőre vehetik birtokba a bérlők.

A kiskereskedelmi ingatlanpiac kínálata tavaly 13 800 négyzetméterrel bővült. Júniusban az Erste fejlesztésében lett kész a Sió Plaza, míg októberben Budapesten a Hegyvidék Központot adta át a Wing Zrt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!