szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hongkong továbbra is a világ legdrágább kiskereskedelmiáruház-piaca, a bérleti díjak 150 százalékkal magasabbak a New York-inál és 400 százalékkal haladják meg a londoni és a párizsi árakat, a budapesti éves bérleti díj pedig csak 10 napra elég Hongkongban - közölte a CBRE ingatlan-tanácsadó.

A CBRE legfrissebb negyedéves kutatása a nemzetközi kiskereskedelmi láncok erős ingatlankeresletét mutatja. Miután a fejlesztések visszafogottak, a bérleti díjak rekordmagasságokba emelkedtek - áll a közleményben.

Az olyan városok, mint Hongkong, New York, London vagy Párizs továbbra is előkelő helyen szerepelnek a kereskedők hosszú távú terjeszkedési stratégiájában. A világ második legdrágább kiskereskedelmi üzleti ingatlanpiaca New York, 24 944 euró/négyzetméter/év bérleti díjjal, ahol számos amerikai és nemzetközi lánc nyitott új üzletet 2012-ben. Európa legdrágább városa London 8843 és Párizs 8820 euróval. 

Szemben a globális trendekkel - ahol a vegyesen alakuló gazdasági mutatók mellett is emelkednek az első osztályú ingatlanok bérleti díjai - Budapesten a szűk piac miatt a bérleti díjak a 1020 euró/négyzetméter/év szinten ragadtak. Nem sok új kereskedő jelenik meg a magyar fővárosban, és a működési költségek optimalizálása is folyik, ami lefelé nyomja még az első osztályú ingatlanok bérleti díjait is.

Így a budapesti kiskereskedelmi üzleti ingatlanpiac alkalmi vételeket kínál az európai színtéren, a minőségi területeken - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!