szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megújul a Móricz Zsigmond körtéri úgynevezett Gomba a főváros XI. kerületében. A műemléki védettségű épület megőrzi a építészeti karakterét, ugyanakkor új funkciókat kap.

A körtér tíz éve alakul a metróberuházás és a közösségi közlekedés átszervezése miatt, ugyanakkor Dél-Buda szimbolikus közterületi építménye is régóta megérett az átalakulásra – mondta Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere szerdán. A Gomba megújítása korábban nem volt benne a kulturális városközpont kialakításáról szóló projektben, de végül sikerült azt kiterjeszteni. Ezzel a csaknem 400 millió forintos beruházás felét az önkormányzat, a másik felét az Európai Unió finanszírozza.

Látványterv a Gombáról
©

A polgármester tájékoztatása szerint a központi találkozóhely átalakításának kulcspontja, hogy az áramellátást biztosító transzformátorokat határidőben át tudják-e helyezni, erre augusztus közepét jelölték meg. A Gomba várhatóan nyár végére, ősz elejére újul meg.

Hoffmann Tamás arról is beszámolt, hogy az épület kulturális funkciókat is kap, továbbá a Bartók Béla út 29. és 32. szám alatt is megújítanak olyan helyiségcsoportokat, amelyeket aztán kulturális célokra használnak.

Látványterv a Gombáról
©

Szabó Levente felelős tervező arról számolt be, hogy a 70 éves, erősen leromlott műszaki állapotú Gombából modern köztéri pavilont alakítanak ki, amelynek udvara szabadon marad, az épület pedig átlátható lesz. Az udvarban felújítják az ivókutat, csobogót és a zöldfelületeket – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!