szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Igazodnak az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk) a pénzügyi és gazdasági törvények, a pénzügyi és gazdasági törvényeket módosító törvény tervezete megjelent a kormány honlapján.

A jövő március közepén hatályba lépő új Ptk. több fogalmat másként értelmez, mint a jelenleg hatályos törvény, illetve több helyütt változnak a szabályok is. Ezeket vezeti át a pénzügyi és gazdasági jellegű törvényeken a mostani tervezet.

A jelenlegi szabályok szerint például a bérbeadó a lakásbérleti szerződést felmondhatja, ha a bérlő részére beköltözhető, megfelelő lakást ajánl fel. A lakásbérleti törvény úgy módosul, hogy csak az állami és önkormányzati lakások esetén lehetőség a felmondás cserelakás biztosításával.

A határozatlan időre szóló bérleti szerződésnél megismétli a tervezet az előbbi szabályt: ott is csak az állami és önkormányzati lakások bérleténél a felmondás egyik lehetősége a cserelakás biztosítása.

A társasági adótörvény kiegészül a nonprofit gazdasági társaság közhasznú jellegének megszűntekor alkalmazható szabállyal. Ha megszűnik a társaság közhasznú jogállása, akkor a megelőző két évben elért összes bevétel növeli az adózás előtti eredményt. A közhasznúság akkor szűnik meg, ha a társaság nem teljesíti az ehhez szükséges törvényi feltételeket.

Amennyiben a közhasznú nonprofit társaság a létrejöttét követő két éven belül - jogutód nélkül - megszűnik, a működés teljes időtartamának bevétele növeli az adózás előtti eredményt.

Módosul a biztosítási törvény is. Az új Ptk. ugyanis csak az anyagi kárt ismeri, ami e felett keletkezik, az sérelemdíjnak minősül. A biztosítónak mindkettőért helyt kell állnia, így a korábbi egységes kár fogalmát - az új kettősségnek megfelelően - át kell vezetni a törvényen.

Megemelkedik a független biztosításközvetítők felelősségbiztosításának az összege is. Ez káreseményenként a jelenlegi 1 120 200 euróról 1 241 500 euróra növekszik, míg évente el kell érnie az 1 876 000 eurót. A jelenlegi éves összeg 1 680 300 euró. A felelősségbiztosítás kiváltható vagyoni biztosítékkal is. A biztosítási szaktanácsadók évi 50 millió forintos felelősségbiztosítása nem változik.

Az új Ptk.-ban nem szerepelnek az alvállalkozókra vonatkozó szabályok, a tervezet ezeket átteszi a közbeszerzési törvénybe. Így 200 ezer forint feletti alvállalkozói díj csak akkor fizethető ki, ha az alvállalkozónak - igazoltan - nincs adótartozása, illetve szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!