szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy kézi lézerszkenner segítségével ausztrál kutatók elkészítették a pisai ferde torony belsejének első 3D-s térképét, amely egyszer akár az újjáépítést is segítheti.

A Zebedee nevű, kézben hordozható, rugóra szerelt lézerszkennerrel felszerelt műszert az ausztrál CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) kutatóintézet fejlesztette ki, a torony virtuális térképét pedig a pisai Sant' Anna Egyetem szakértőivel közösen készítették el. 

©

A Zebedee – a rugó segítségével haladás közben folyamatos lengő mozgást végző lézerszkennerrel – a felmérendő helyszínen több millió pontos mérést végez olyan sebességgel, ahogy az operátor végighalad a területen. Ezután egy speciális számítógépes program a lézer adataiból részletes, háromdimenziós térképet készít. A torony szűk csigalépcsői és bonyolult építészeti kialakítása miatt az eddigi eljárásokkal nem lehetett a belső térképét elkészíteni, ám a Zebedee révén most a kutatók megalkothatták a teljes épület első, részletes, átfogó 3D-s térképét. 

©

Az új technológiát korábban bányák és régészeti leleteket rejtő barlangok felmérésére használták, a történelmi épületek feltérképezésének "tűzpróbája" Pisa városában zajlott. "Ez a technológia ideális a műemlékek általában igen idő- és munkaigényes feltérképezésére. Gyakran egy egész kutatócsoportnak több napjába vagy hetébe kerül egy helyszín részletes és pontos felmérése, mi ezt néhány óra leforgása alatt elvégezzük" – hangsúlyozta Jonathan Roberts, a CSIRO kutatásvezetője. 

"A pisai ferde toronyról készült részletes térképünk egyszer az újjáépítés létfontosságú kiindulópontja lehet, ha természeti katasztrófa – tűzvész, földrengés – következtében megrongálódik a műemlék. Ráadásul, ha elkészül a világ legjelentősebb építészeti emlékeinek részletes, 3D-s modellje, akkor virtuális kirándulás útján azok is hű képet kaphatnak ezekről a történelmi helyekről, akik személyesen nem tudják meglátogatni őket" – fűzte hozzá Franco Tecchia, a pisai egyetem Kommunikáció-, Információ- és Távérzékelési Technológiai Intézetének professzora.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!