szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lakást jószerivel bármiből lehet alakítani, most egy extrémebb kivitelezést mutat be a háztáji dizájn építészeti blog: nyilvános vizeldéből csinált magának otthont.

Egy frissen végzett építész, Laura Clark nézte ki magának az 1929-ben épült, valamikor a '80-as években bezárt és annak megfelelően siralmas állapotú helyet a dél-londoni Crystal Palace-ben. Nagyon akarhatta, mert egyáltalán nem volt könnyű megszerezni a kinézett nyilvános illemhelyet – írja a háztáji dizájn blog. Két év ment el csak a tulajdonviszony kibogozásával, a klotyó ugyanis pont 3 önkormányzat határán feküdt.

A végül megállapított tulajdonos, Lamberth önkormányzata viszont, amint kiderült, hogy Clark lakásnak szánja, visszakozni kezdett. Aztán kiderült, hogy az ingatlan egyáltalán nem szerepel a földhivatal nyilvántartásban, az önkormányzat elbizonytalanodott, jogában áll-e egyáltalán eladni, és újabb idegtépő ötlettel állt elő: 6 hónapon át hirdette az ingatlant, hogy kiderüljön, jogot formál-e rá más is. Nem jelentkezett senki, így Clark, aki addigra már több mint 3 ezer fontot költött a jogi hercehurcára, tett egy 20 ezer fontos ajánlatot. A slusszpoén pedig az, hogy mivel az ingatlannak részét képezi a felszíni járda egy része is, végül csak egy hosszú távú bérbeadás jöhetett szóba.

A kötélidegekkel bíró Clark végül 2011-ben látott neki az átépítésnek. A bontás nagyját maga végezte, így 65 ezer fontból meg is volt minden. Az elkészült föld alatti lakásban a konyhacsempe és a nappaliban lógó tükör formájában köszön vissza az egykori nyilvános wc néhány eleme, illetve a konyhát díszíti egy itt talált kis tábla is, ami a szexuális úton terjedő betegségekre hívja fel a figyelmet.

Képekért a klotyólakásról ide kattintson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!