szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felújítják a dél-baranyai térség legveszélyeztetettebb templomait a Nemzeti Kulturális Alap 300 millió forintos támogatásából. Legkésőbb 2014 második felében elkezdik a kórósi, a drávaiványi, a zalátai, a vejti, a nagycsányi, a kémesi, a szaporcai és a vajszlói fakazettás templom rekonstrukcióját.

A felújításról szóló megállapodást Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke és Tiffán Zsolt, az Ős-Dráva program kormánybiztosa írta alá kedden, Vajszlón.

Az NKA alelnöke, L. Simon László korábban azt mondta: a következő két évben két részletben további 600 millió forintot biztosítanak az ormánsági templomrekonstrukcióhoz, amelyben a református egyház és az érintett önkormányzatok is részt vesznek.    

Tiffán Zsolt szerint az Ormánságban harmincöt templom felújítását tervezik, és ehhez kormányzati segítséget remélnek.     

Rabb Péter építőmérnök korábban elmondta, hogy negyven ormánsági templom állapotát mérték fel. Az épületek felénél azt tapasztalták, hogy a beázások, a falak vizesedése és egyebek mellett a kopogóbogarak pusztítása miatt így is a huszonnegyedik órában kezdődne a megmentésük. Öt-hat templom rekonstrukció nélkül akár össze is dőlhet a következő években – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!