szerző:
HVG

A Párisi-udvar eredetije, a Brudern-ház volt az ország egyik első üzletközpontja.

©

A most eladott Párisi-udvar egy XIX. századi épületről, az ország első üzletházáról kapta a nevét. Kora legkiválóbb klasszicista építésze, a sok más mellett a Ludovika Akadémiát, a Sándor-palotát és a Nemzeti Múzeumot is jegyző Pollack Mihály tervezte a pesti Párisi-udvart. Mármint nem a napokban egy ismeretlen kft-nek eladott, a Ferenciek terén álló, megkopott patinájú palotát, hanem az ugyanazon a telken 1817-ben emelt korábbi építményt.

A megrendelője, Brudern József báró után Brudern-házként emlegetett kétemeletes épület volt az ország (egyik) első üzletközpontja, ötvösök, majd cipősök árultak benne. Különlegességének számított, hogy egy kis, fedett utcácska vezetett rajta keresztül, amelyben 32 bolt kapott helyet. Egy idő után a pestiek Párisi-házként kezdték emlegetni, mert a stílusa a francia forradalom korának építészetét idézte, ráadásul valóban emlékeztetett az előző századfordulón elkészült, máig párizsi nevezetességként számon tartott fedett bevásárlóutcára, a Passage des Panoramas-ra.

A bazársor az 1880-as évek elejétől áldozatul esett a városrendezési terveknek, utolsó megmaradt részeit a XX. század első éveiben bontatta le az új tulajdonos, a Belvárosi Takarékpénztár.

Az új ház építésének körülményeiről az e heti HVG-ben olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!