szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szociális bérlakás, hanem az önkormányzati rendelet szerinti legmagasabb piaci bérleti díjért bérbe vett ingatlan a Szerb utca 9. első emeletének 1. számú lakása, a házban pedig csak két olyan bérlő lakik, akik az önkormányzattal munkajogi viszonyban állnak.

A Szerb utca 9., I. emelet 1. szám alatti lakás nem szociális bérlakás, hanem az önkormányzati rendelet szerinti legmagasabb piaci bérleti díjért bérbe vett ingatlan. Huszonkét albetétéből mindössze kettőben lakik olyan bérlő, akinek az önkormányzattal munkajogi viszonya van. Mindketten piaci bérleti díjat fizetnek – közölte az V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya pénteken.

Előző nap Juhász Péter, az Együtt-PM politikusa azt mondta: nemcsak a miniszterelnök főtnácsadója, Habony Árpád, hanem az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelőjének vezetője, Szentgyörgyvölgyi Péter is abban a Szerb utcai házban lakik, ahol több önkormányzati lakás található. A Magyar Narancs a héten írt arról, hogy Habony Árpádot, Orbán Viktor főtanácsadóját szinte naponta látni a Belváros egyik patinás, felújított épületében a Szerb utcában, bár a ház 22 lakásából 20 önkormányzati tulajdonú.

©

Juhász azt is mondta, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelőjének vezetője meg is vásárolhatta az egyik lakást az épületben. Az ellenzéki politikus szerint a vagyonkezelő vezetője ráadásul 3 héttel egy önkormányzati rendeletmódosítás után jutott a lakáshoz. Juhász azt állította, hogy a 60 milliós piaci értékű lakást "akár 20 millió forint alatt is megvásárolhatta 25 éves kamatmentes részletre". Juhász azt mondta, nem csak Szentgyörgyvölgyi, hanem más önkormányzati dolgozók is a Szerb utca 9. szám alatt laknak.

"A Belváros önkormányzata az elmúlt években – a lakók kérése alapján, a költségelvű lakásokban és szociális lakásokban élők kivételével, akiket a jogszabály kizár – minden jogosult bérlőnek felajánlotta a lehetőséget, hogy megvegye lakását, a jogszabályokban foglaltak által meghatározott módon. Erre tavaly óta a műemlék lakásokban élőknek is lehetőségük van" – olvasható még az V. kerületi önkormányzat közleményében.

Hozzáteszik: 2007 óta több mint 250 bérlő élt a lehetőséggel, hogy megvásárolja lakását, és a vevők több mint 50 százaléka élt a részletfizetés lehetőségével, de közülük sokan jóval a lejárati idő letelte előtt végtörlesztettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!