szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A városi kőbankba viszik majd a pécsi Magasház maradványait, és ott ledarálják, legfeljebb öt centiméter átmérőjű darabokra. Az épületet szintről szintre haladva tüntetik el, a munkát toronydaru segíti majd. Mindent előre meghatároznak a művelethez, még azt is meghatározzák, milyen súlyú teherautók vihetek majd el a törmeléket a helyszínről – írja a PécsMa.hu.

Páva Zsolt pécsi polgármester múlt csütörtökön jelentette be, hogy kiírták a közbeszerzést a 25 éve lakatlan toronyház bontására. Azt ígérik: szigorúan ügyelnek majd a környéken élők biztonságára és nyugalmára.

A becslések szerint egy szint elbontásakor 770 tonna törmelék keletkezik, amelyet naponta 15-20 teherautó lesz képes elszállítani. Úgy számolják, hogy legalább 9 nap kell egy szint eltüntetéséhez.

A bontásról újabb részletek derültek ki azóta. A törmelékszállító kamionok legfeljebb 11,5 tonnásak lehetnek, az épületet a -1. szintig kell elbontani. A munka előtt toronydarut kell felállítani, amely legalább öt tonnát képes emelni.

©

Minden szinten lesz úgynevezett kezelőjárda, amely másfél méterre lóg majd ki az épület peremétől, és emeletenként újraépítik, ahogy haladnak lefelé a bontással. A maradványokat a Szigeti tanyára, a városi kőbankba szállítják, és ott legfeljebb 5 centis átmérőjű darabokra kell ledarálni.

A kivitelezőnek úgynevezett monitoring rendszert kell üzemeltetnie a zaj- és a porterhelés méréséhez – olvasható a cikkben.

A Magasházat IMS technológiával építették 1975-ben. 1989 karácsonya előtt néhány pillér mellett korróziós nyomokat találtak, ezért úgy döntöttek, hogy kiürítik a 252 lakásos épületet. 1990. március 21-re költöztettek ki mindenkit. Bár voltak tervek a toronyház hasznosítására, egyik sem valósult meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Orbán apja a Direkt36-nak: Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni