szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ingatlanpiacon kíváncsiskodókat (és az elszörnyedésre fogékony klikkelőket is) vonzó kategória a kastélyoké, kúriáké. Úgy értve, hogy idehaza sok a felújításában félbehagyott, megmentésre váró, egykor fényűzésre szánt épület, amit kisebb-nagyobb vagyonból a mai kor igényeihez igazítva, patríciusi élettér volna ismét kialakítható. És mindezzel közvetve az adott régió ingatlanpiaci nívóját is emelni lehetne.

A sok "ha" közül az első, hogy a kastályoknak (végre) lakójuk, megmentőjük, vevőjük is legyen. Ilyen megmentésre váró épület az a veszprém megyei angolpark közepén álló, eredetileg a XIX. század végén épített, eklektikus stílusjegyeket bőven magán viselő kastély is, melyet 130 millió forintért hirtettek meg.

Az ingatlan, amihez egy közel másfél hektáros csodakert is tartozik, jelenleg is őrzött, teljesen körbekerített, a külvilág zajától elzárt terület.

A toronyszobácskával - azon apró erkéllyel is - rendelkező épület összalapterülete pár négyzeméter híján 800 m², de ami fontosabb: az épület bár eléggé elhanyagolt környezetben várja jelenleg a megmentőjét, alapvetően nincs rossz "kondícióban", mivel komolyabb renováláson esett át a '80-as években, amibe a tetőzetét is teljesen felújították.

Nem, ez nem a veszprémi kastély, hanem az angol tévésorozatnak helyszínt biztosító Highclere Castle
©

A vételáron felül, persze, szükség van egy alaposabb felújításra és lakhatóvá tételre is, mielőtt lakóként élhetné  akár a Dowtown Abbey sorozatban látható angol nemesi élethez hasonlót. De az biztos, hogy a földszinten 321 m², az emeleti részen pedig 131 m² elegendő helyet biztosít ehhez. Plusz az alagsorban (ahol jelenleg egy üzemi konyha, mosogató helyiségek, raktárak, étkező plusz pincehelység van kialakítva) további 345m² is csak alátámyaszja mindezt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!