szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A török sajtóban becsült összegnek majdnem a kétszeresébe, 615 millió dollárba, vagyis átszámítva több mint 150 milliárd forintba került a gigantikus új török elnöki palota, amelyet a múlt héten vett használatba Recep Tayyip Erdogan államfő. Az építkezés költségei eddig nem voltak publikusak, Mehmet Simsek pénzügyminiszter hétfőn egy késő esti parlament vitában fedte fel a 200 ezer négyzetméteres, 1000 szobás ankarai palota árát. A török sajtó addig csak találgatásokra hagyatkozhatott, és eddig 350 millió dollárra becsülte a költségeket.

Erdogan az október 29-i nemzeti ünnepen akarta használatba venni az esténként pazarul kivilágított ultramodern palotát, de egy bányaszerencsétlenség miatt lemondták az aznap estére tervezett ötezer fős fogadást, csak egy szolid ünnepséget tartottak a Köztársaság napja alkalmából.

Az ellenzék tékozlásról beszél.  

Az Ak Saray, vagysi Fehér Palota néven emlegetett építményben van egy háromszintes rezidencia, alatta pedig bunkerrendszer húzódik, amelyet a legkorszerűbb technikával védenek a kibertámadásoktól és a lehallgatástól.

Az építkezést sokan bírálták azért is, mert több száz fát vágtak ki miatta a főváros legjobb, eredetileg védett ligetnek szánt zöldterületén, ráadásul egy olyan telken, amelyet az Erdogan által megtagadott Kemal Atatürk, a modern Törökország atyja adományozott Ankarának.

A Zaman című török lap szerint Erdogan palotája alighanem világrekorder: ugyanakkora, mint a brunei szultán palotája, amely a világ legnagyobb elnök palotája a Guinness Világrekordok szerint. Igaz, az 1984-ben befejezett brunei palotára mai áron számítva 970 millió dollárt költöttek.

A közpénzek felhasználásáról számot adva a török pénzügyminiszter bejelentette azt is, hogy 185 millió dollárért új sugárhajtású repülőgépet is vásárolnak az államfőnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Válaszol a betegek kérdéseire, sőt már egy orvosegyetemi vizsgán is átment a pécsi egyetem új chatbotja

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban

Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Csehországban