szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (Múosz) egykori Andrássy úti székházát vásárolta meg az állam a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) számára. Az épület megszerzésére több mint kétmilliárd forintot csoportosított át a kormány. A palotát korábban 1,74 milliárdért hirdették meg egy apróhirdetési oldalon.

A Fekete György-féle MMA kapja meg a korábban a Múosz székházának is otthont adó, Andrássy út 101. szám alatti volt Schwanzer-villát - derült ki az akadémia titkárságának közleményéből. E szerint az adásvételi szerződést már megkötötték, az épületegyüttes köztestületi tulajdonként pedig állami tulajdonná válik.

Egy hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a kormány 2 milliárd 61,9 millió forintot csoportosított át az idei költségvetésből az MMA irodaépület-vásárlására. Az összesen 3876 négyzetméteres, tíz és fél szobás ingatlant egy apróhirdetési oldalon is megtaláltuk, ott 1,74 milliárd forintért hirdették meg. Az az MMA közleményében nem derült ki, most mennyit fizet érte az állam.

©

Az MMA-nál - amely szerint a mostani adásvételi szerződést a kormányhatározat megjelenése után írták alá - most azt közölték, elsődlegesen állami ingatlan átvételével akartak új irodához jutni, de az erre irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre. Ezután felmérték a piacot, így esett a választás a két épületből álló Andrássy úti ingatlanra.

Az MMA egyébként 2012 márciusától a Vörösmarty téri Kristályházban bérel irodahelyiségeket. A március 1-je óta a tulajdonába tartozó Vigadó az MMA szerint "nem alkalmas a köztestületi adminisztráció befogadására, mert az épületben kis számú irodahelyiség áll rendelkezésre". Hozzátették, hogy az új irodaépületre a "bővülő köztestületi tevékenység" miatt volt szükség.

Azt is írták a közleményben, hogy az irodaház funkció megtartása mellett fel is újítanák a most megszerzett, műemléknek és védett épületnek számító palotát. A munkák jövőre kezdődhetnek.

Az ingatlan.com apróhirdetése szerint az Andrássy úti épület olyan védett építészeti részletekkel rendelkezik, mint például a falak rézborításai vagy a szecessziós kandallók és cserépkályhák. A védett műemléki értékek különösen a földszinten, a galérián és az első emeleten helyezkednek el, helyiségenként értékleltár készült róluk. A tetőtérben egy konferenciák, előadások rendezésére alkalmas auditórium is található.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!