szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 3 milliárd dollárt költöttek a brazil arénákra, a hasznosítással azonban rengeteg probléma akad. Sok helyen nem is játszanak meccseket, előfordul, hogy csak buszgarázsnak használható a csodastadion, vagy esküvőkre, esetleg születésnapi rendezvényekre próbálják kiadni a teljesen használhatatlan létesítményeket.

Még egy év sem telt el azóta, hogy a 2014-es brazíliai foci világbajnokság kezdőmeccsén a sípjába fújt a bíró, az eseményre újjáépített és kibővített 12 stadion jó része azonban máris kihasználatlanul áll, vagy halmozza a veszteségeit.

Ahogy a Business Insider összefoglalójából is kiderül, az őserdő közepén, Manausban 300 millió dollárért felújított Amazonia Aréna nem képes még hazai bajnoki meccseket sem befogadni, mert túl sokba kerülne a fenntartónak. A városban nincs első osztályú csapat, a település nagyon messze van az ország sűrűn lakott részeitől. A stadionban a vébé óta mindössze 11 nagyobb eseményt sikerült rendezni, az ingatlanból a tervekkel szemben nem lett keresett koncerthelyszín, a Brazíliában turnézó együttesek általában nem zarándokolnak el a dzsungel közepére.

A fővárosban, azaz Brazíliában 550 millió dollárért épített Nemzeti Stadiont sem tudják sportcélokra hasznosítani, mert nincs első ligás egyesület, amely belakná, a stadiont ezért buszgarázsként fogják használni.

Meccs a Nemzeti Stadionban
©

Sao Paulóban a Corinthians aréna a hasonló nevű focicsapat otthona, a létesítmény bővítése azonban nem készült el a vébére, a rendezvényen ideiglenes lelátókkal oldották meg a szurkolók elhelyezését. A vébédöntő lefújása után 10 hónappal fejeződött be az építkezés, a stadionban rendszeresen vannak meccsek, és nőtt a nézőszám, de üzletileg nem jött be a vállalkozás, a megnövekedett bevételt teljes egészében elszívja az építkezés költsége.

Corinthians Aréna
©

Belo Horizonte városában a legjobb helyi csapat, az Atlético Mineiro nem abban a modern stadionban játszik, amelyben a vébé meccseit is rendezték, hanem a régi Independencia pályán, mert oda köti a szerződése. Az Estadio Mineirao ezért kong az ürességtől.

Cuiabában a 42 ezer férőhelyes Arena Pantanalt nemrég be kellett zárni a tetőszerkezet hibája miatt, áprilisban a brazil média arról számolt be, hogy az öltözőkbe hajléktalanok költöztek be. A város két profi focicsapata egyenként 500-1000 szurkolót vonz a meccseire, ők egyébként is eléggé „lötyögnének” a hatalmas arénában. A 215 millió dollárért felújított stadion fenntartásának terheibe a város pénzügyi értelemben ma is csaknem beleszakad.

Az Arena Pantanal
©

Natalban az Arena das Dunas a helyi sajtó tudósítása szerint annyira kihasználatlan, hogy már esküvőkre vagy gyerekzsúrokra is megpróbálják kiadni, nem sok sikerrel.

Hasonló cipőben jár Recife városi stadionja, ahol a keresletet már az előre jelezte, hogy a világbajnokság előtt 236 szurkoló tekintett meg egy brazil kupamérkőzést. Az Arena Pernambuco azóta sem vonz tömegeket, tavaly szeptemberben egy helyi 15 éves srác szülinapjára bérelték ki a létesítményt, a fiú a barátaival focizgatott a gyepen.

A labdarúgó világbajnokságokat szervező FIFA egyébként minimálisan 8 megfelelő stadiont vár el a vendéglátó országoktól, Brazília azonban alaposan felülteljesítette az alapkövetelményeket, amikor pályázott a rendezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Női vezetője lehet az Egyesült Államok hírszerzésének

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat