szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy szentendrei ökologikus családi ház nyerte idén az Év háza országos építészeti pályázat díját, amelyet hagyományosan az építészet világnapján adtak át az Építészek Házában hétfőn, Budapesten.

A házat Borbás Péter építész tervezte. Az 500 ezer forinttal járó fődíjat Szoják Balázs, az Év Háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át.

„Szépen szervezett, jól felépített, organikusan működő kis házról van szó", amely a körülötte lévő épületek karakterét, építészeti jegyeit, formálását, méreteit átvéve természetesen simul bele környezetébe – mondta értékelésében Dévényi Sándor.

©

A pályázatra az idén 27 érvényes pályamű érkezett. A fődíj mellett négy különdíjat is átadtak.

A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, amelynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt. A díjat Hajnóczi Péter, a kamara elnöke adta át.

A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. Az elismerést Sáros László György, a MÉSZ elnöke nyújtotta át, aki arról beszélt, hogy az építészek munkáját elismerő egyik legfontosabb állami díjat, a Pro Architektúra díjat a hagyománnyal ellentétben idén nem adták a világnapon és kiállítást sem rendeztek. Úgy fogalmazott: az Év háza díjat mostantól a Pro Architektúra díj kistestvérének tekinti.

A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíját Bártfai-Szabó Gábor és Nagy Mariann vehette át egy budapesti ökologikus lakóházért, az Internorm Ablak Kft. különdíját Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes nyerte el egy höveji nyaralóépületért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!