szerző:
hvg.hu

Lassult az új lakások drágulása februárban, bár a különböző országrészeket nézve jelentősek az eltérések - derült ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Budapesten például 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, míg Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek.

A lakóingatlanok magyarországi piacán folytatódott az élénkülés és több szegmensben is nőttek az árak az elmúlt hónapban a kínálati árak alapján - derült ki az ingatlan.com elemzéséből, amely közel 30 ezer hirdetés alapján vizsgálta az új és használt lakások, köztük a panellakások árának alakulását is. 

Az új lakások és családi házak kínálata 2 százalékkal növekedett a február végi adatok szerint. A 60-150 négyzetméteres új lakások esetében lassult a drágulás üteme, a február végi országos átlagár 35 millió forint volt, ami mindössze 0,5 százalékkal haladta meg a januári végi szintet.

©

A különbségek viszont nagyon jelentősek a különböző országrészek között. Budapesten 6 százalékkal 47 millió forintra nőtt a szóban forgó új lakások ára és szintén drágultak a lakások az agglomerációban, Biatorbágyon például 4 százalékkal 40 millió forintra, Szentendrén 5 százalékkal 42 millió forintra nőttek az átlagárak. Van azonban látványos ellenpélda is: Szombathelyen például a 60-150 négyzetméteres új lakások átlagára 32 százalékkal 19 millió forintra esett.

Győr olcsóbb lett, Székesfehérvár drágult

Az új családi házak esetében a legnépszerűbb, vagyis a 90-300 négyzetméteres kategóriában január végéhez képest az országos átlag 0,25 százalékkal 40 millió forintra nőtt január végéhez képest. Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint bár Budapesten 4 százalékos árcsökkenés következett be, a 90-300 négyzetméteres új családi házak átlagára így is 63 millió forint volt átlagosan.

Jelentősebb drágulással zárta a februárt Székesfehérvár, ahol 9,6 százalékkal 52 millió forintra nőttek a szóban forgó családi házak átlagárai a kínálati piacon. Ugyanakkor Győrben 9 százalékkal 34 millió forintra mérséklődött az átlagos árszint.

Az ingatlan.com elemzése szerint a használt lakások legnépszerűbb szegmensében, az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakások esetében komoly áremelkedés történt februárban.

Az országos átlag 6,6 százalékkal 21 millió forintra nőtt. Az országos átlagot meghaladó drágulás ment végbe többek között Szegeden, ahol 10 százalékkal 13 millió forintra nőtt az átlagár. Egerben 9 százalékkal 11 millió forintra drágultak ezek a lakások, Győrben pedig 8 százalékkal áremelkedés után 19 millió forintos átlagárral zárták a februárt az 50-70 négyzetméteres használt lakások.

Balogh László szerint a használt lakások piacán élénk az érdeklődés a kínálati piaci adatok alapján, ez megmutatkozik az árakban is, ám az év hátralévő részében nyilvánvalóan nem várható hasonló mértékű drágulás egyik hónapról a másikra, mert a fizetőképest kereslet határt szab az árak emelkedésének.

Megugrottak a panelárak, bár vannak kivételek

A használt lakások speciális szegmensét adó panelek is lépést tartanak a piaccal. Az 50-70 négyzetméteres téglaépítésű használt lakásoknál mért 6,6 százalékot megközelítő, 6,3 százalékkal emelkedett a hasonló méretű panellakások országos átlagára, így február végén 14,9 millió forintot tett ki.

Február végén a Budapest 50-70 négyzetméteres budapesti paneleket 16,5 millió forintért hirdették, ami 3,3 százalékos havi drágulásnak felel meg. A hasonló méretű győri panellakások átlagára 5,4 százalékkal 14,5 millió forintra emelkedett. Miskolcon viszont 3,4 százalékkal 6,2 millió forintra csökkent az átlagáruk.

A használt lakóingatlanok között februárban kivételt jelentettek a 90-300 négyzetméteres családi házak: az országos átlagára 29 millió forint volt február végén az ingatlan.com adatai szerint, ami nem jelent változást a január végéhez képest. “Ez az eredmény azonban csalóka lehet, mert csak az országos átlagra igaz. Budapesten 4 százalékkal 45 millió forintra nőtt az átlagára a hirdetések alapján, miközben a kínálat lényegében stagnált.

A fővárosi agglomeráció több településén viszont csökkent a szóban forgó házak átlagára, Fóton 18 százalékkal 38 millió forintra, Budaörsön 5 százalékkal 61 millió forintra, Érden pedig 4 százalékkal 34 millió forintra mérséklődött az átlagos ár. A vidéki városok közül viszont Békéscsabán 8,6 százalékkal 19 millió forintra, Egerben pedig 9,4 százalékkal 35 millió forintra nőtt az átlagár.

Szinte kettészakadt tavaly az ország

A tavalyi évi ingatlanpiaci fellendülésre az eladók országos szinten az árak növelésével reagáltak, de ha mélyebbre nézünk, láthatjuk, hogy ez a tendencia nem mindenhol igaz - írta egy másik friss összefoglalóban az Otthontérkép és az Ingatlantájoló.  

©

„Ahol fordult a piac és a tranzakciószám is növekedett, ott lehetett áremelést érvényesíteni. Az ország bizonyos régióiban azonban, ahol a tranzakciószám alacsonyan maradt és a kereslet sem nőtt, ott az értékesíthetőség érdekében a hirdetési árak csökkentésére kényszerültek az eladók” – mondta Fodor Szabolcs, az Otthontérkép elemzője.

A legdrasztikusabb növekedés Budapesten állt elő, itt ugyanis 323 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 403 ezerre ugrott az árszínvonal 2014 és 2015 között.

A több mint 25 százalékos növekedés azonban nem általános. A nagy infrastrukturális, szociális és társadalmi egyenetlenségeknek köszönhetően az ország két táborra oszlott, vannak olyan területek, ahol kínálati átlagárak bőven meghaladták és maguk mögött hagyták a 2014-es szintet, és vannak olyan megyék, ahol nem hogy drágulás nem következett be, de akár 21 százalékkal is csökkent az eladó lakások és házak kínálati ára.

©

További drágulás várható idén

A következő hónapokban továbbra is élénk piacra számít Balogh László, aki azt mondta, az év első két hónapjában a felfokozott várakozások miatt jelentősen emelkedtek a kínálati árak, de az év hátralevő időszakában nem várható ugyanilyen ütemű áremelkedés.

“Az elmúlt évek tapasztalata alapján a kereslet márciustól májusig még tovább élénkülhet, ráadásul ősz elején is növekedni szokott az aktivitás” - idézte fel a szakértő. Szerinte fontos, hogy az új lakások kínálata várhatóan az idei év végén és jövőre bővülhet jelentősen, ami közvetve a többi szegmens áraira is hatással lehet. Összességében Balogh László szerint a kínálat bővülhet a piacon, és ezzel párhuzamosan mérsékelt áremelkedésre lehet számítani az idén.

A 2015-ös év beindította az ingatlanpiacot, a drágulás azonban még nem ér véget - tette hozzá az Otthontérkép és az Ingatlantájoló összefoglalója.

A kínálati árak változásában erősebb korrekció és az összetételhatás is megjelenhet, így például a CSOK-ra alkalmas ingatlan-beruházásokkal a piacon megjelenő új ingatlanok magasabb átlagára egyes területeken a jövőben is növelheti a kínálati átlagárat, illetve egyéb, az ingatlanállomány minőségében történő változás is nagy hatással lehet az átlagárakra - tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Miért távozott a PDSZ a Ligából?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására