szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sehol nem olyan drágák a lakások, mint Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is láthattunk 20 százalék körüli áremelkedést egyetlen év alatt.

Országos átlagban az új lakások átlagos négyzetméterára idén január elején 500 ezer forint volt, míg a használtaké 377 ezer forintnál járt az ingatlan.com adatai szerint. Az eltérések azonban nagyok az árak között. Budapesten például az új lakások átlagos négyzetméterára 588 ezer forint volt, míg a használtaké 458 ezer forintnál járt. Az élénkebb lakáspiaccal rendelkező megyeszékhelyeken, Debrecenben, Kecskeméten, Győrben, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen 339-392 ezer forint között mozgott az új lakások átlagos négyzetméterára, a használtaké pedig 246-293 ezer forint között járt.

A megyeszékhelyek közül Kecskemét volt idén január elején a legdrágább, ott 392 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere, Debrecen a második 381 ezres árral, Veszprém a harmadik 353 ezer forinttal. Ezek az árak pedig 6-21 százalékos emelkedést jelentenek az egy évvel korábbihoz képest.

Minél kisebb alapterületen minél több szobát szeretnének a vásárlók – ez az új trend látszik az új lakások piacán Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. Eközben az is látható, hogy mások az érdekei a fejlesztőknek és a vásárlóknak, különösen a több gyereket nevelő családoknak. A beruházok ugyanis minél több lakást szeretnének besűríteni egy-egy társasházba, ez pedig az átlagos alapterületet csökkenti.

Az elmúlt hónapokban változások történtek az új lakások fokozatosan bővülő kínálati piacán. Ma már az elérhető új lakások valamivel kisebbek, mint tavaly: idén januárban az országos adatok szerint 75 négyzetméter volt az átlagméret, szemben az egy évvel korábbi 79 négyzetméterrel. A budapesti újlakás-kínálatban pedig 86 négyzetméterről 78 négyzetméterre csökkent az átlagméret.

Az új lakások piacán országszerte a 60-80 négyzetméteres, legalább háromszobás lakások és a 40-60 négyzetméteres kétszobás lakások iránt a legnagyobb a kereslet, az érdeklődők közel 50 százaléka keresi ezeket.

Nem meglepő, hogy a használt lakásoknál eközben a főbb paraméterekben alig történt változás. Idén januárban egy átlagos eladó magyarországi lakás 63 négyzetméteres és két és fél szobás volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európai körútra indult Trump egyik minisztere, Orbán és Magyarország viszont nincs a listáján

Európai körútra indult Trump egyik minisztere, Orbán és Magyarország viszont nincs a listáján

Tihanyban Mészáros Lőrinc háza papíron akár istálló is lehetne

Tihanyban Mészáros Lőrinc háza papíron akár istálló is lehetne

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről