szerző:
hvg.hu

900 milliót kapott az MNB-alapítványoktól a Várkert Kaszinót megszerző cég, Budai Kreatív Házat csinálnak belőle.

Összesen 900 millió forint tőkejuttatást kap a Vízház Ingatlankezelő Zrt. a társaságot létrehozó egyik jegybanki alapítványtól, a Pallas Athéné Domus Innovationis-tól (PADI) – írja a cégbírósági adatok alapján a Zoom.hu.

A Vízház Ingatlankezelő ugyanis egyesül egy Sport Zone nevű társasággal, a két cég Vízház Ingatlenkezelő Zrt.-ként működik tovább. A Sport Zone már eddig is a Vízházhoz tartozott, de külön cégként. A Vízház tavaly nyáron vette meg az évtizedek óta üresen álló Várkert Kaszinóra opciós joggal rendelkező Sport Zone Kft.-t, amely ezután le is hívta az opciót.

A két cég most össze is olvad, a nyitó vagyonmérleg alapján pedig a Kaszinó épületét a Sport Zone hozza magával, 3,46 milliárd forintos nyilvántartott értéken. A zrt. jegyzett tőkéje 3,2 milliárd forint lesz. Az új vállalkozás létesítő okiratát ugyan június 23-án írták alá, ám a napokban Vízházzal kapcsolatban a Cégbíróságra érkezett egy alapítói határozat is, amelyet június 21-én írta alá a PADI igazgatója, Bánkuty Tamás, és ez további 900 millió forintos tőkejuttatásról szól, amit a PADI biztosít az új cégnek. Ebből 100 millió forint alaptőke-emelésre megy, míg 800 millió tőketartalékba kerül. A friss forrás nyomai nem lelhetőek fel a Vízház nyitó vagyonmérlegében. A papírok alapján viszont így a jegyzett tőke 3,3 milliárdra, míg a tőketartalék több mint duplájára, 1,55 milliárd forintra hízik.

A jegybanki alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. azt közölte a lappal, hogy a 900 millió forint a Várkert Kaszinó felújítására és az indulásra kell.

Az MNB-hez köthető társaság ugyanis Budai Kreatív Ház néven akarja újranyitni a Várkert Kaszinót, ahova kortárs képzőművészeti kiállításokat, "pezsgő, interaktív programokat" és előadásokat terveznek. Az épület mellett a kertet is rendbe akarják rakni. Hogy pontosan mikorra készülnek el a munkákkal, azt nem közölték.

Korábban egyébként az derült ki, hogy a Vízház Zrt. közbeszerzés nélkül újíthatja fel a Várkert Kszinót, ugyanis a Közbeszerzési Döntőbizottság úgy döntött, hogy bár közpénzből hozták létre a társaságot, az általa végzett tevékenység "nem közszolgálati jellegű, a törvény szavaival fogalmazva ipari, kereskedelmi jellegű tevékenységnek minősül", ezért nem kell közbeszerzés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A szakma dübörög, a termék világhírű, a fizetés remek, mégis baj van

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Ez lesz a magyar pingpong vb logója

Ez lesz a magyar pingpong vb logója